Интелектуалци траже смjену симпатизера усташког режима

Танјуг
Интелектуалци траже смjену симпатизера усташког режима

Париз - Француски дневник Либерасион објавио је отворено писмо у којем је покренута петиција за смjену хрватског министра културе Златка Хасанбеговића.

Потписници су бројни интелектуалци, који поручују да у Европи нема мjеста идеологији коју он заступа.

Међу потписницима су, наводи регионална ТВ Н1, италијански марксистички тероретичар Антонио Негри, професорика на калифорнијском Берклију Џудит Батлер, конзервативни француски филозоф Ален Финкилкро и италијански књижевник и нобеловац Дарио Фо.

У писму се Хасанбеговић описује као ревизиониста историје и симпатизер усташког режима.

"Златко Хасанбеговић искоришћава насиље тоталитарстичких режима како би дискредитовао борбу против фашизма. Он није изабран због својих компетенција у подручју културе, већ да би промовисао идеологију коју заступа. У својим говорима и публикацијама он у питање доводи историјске истине и основне вриједности наше политичке уније", наводи се у писму које је објавио "Либерасион".

Лист пише да је један од првих Хасанбеговићевих потеза било укидање Комисије за непрофитне медије након чега се, како се наводи, ријешио непријатељски настројених новинара на ХРТ-у.

"Чланове Савјета за елекронске медије изложио је огромном притиску што је изазвало забринутост бројних организација, међу којима је и ОЕБС-а. Због свега овога позивамо на заједничку акцију јер у Европи и Хрватској нема мјеста идеологији коју он заступа. Овде није ријеч о слободи мишљења или политичком сензибилитету, већ о изразу наше привржености основним вриједностима које су темељ европског пројекта", наводи се у писму.

Писмо против Хасанбеговића потписали су и бивша премијерка Канаде Ким Камбел, бивши шеф шпанске дипломатије Мигел Ангел Моратињос и познати европски интелектуалци као што су Етјен Балибар, Шантал Муф...

Ту су и познати француски активисти и ловци на нацисте Беат и Серж Кларсфелд.

Иначе, у неколико наврата раније смјену Хасанбеговића тражио је и историча Ефраим Зуроф, директор Центра "Симон Визентал", који је новој хрватској влади поручио да су усташе били злочинци, а не хероји.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана