Индекс: Ковид-пасоши у Хрватској од почетка јуна?

Танјуг
Индекс: Ковид-пасоши у Хрватској од почетка јуна?

ЗАГРЕБ - Хрватска интензивно ради на такозваним ковид-пасошима које би, како сазнаје хрватски портал Индекс, требало да буду у оптицају већ почетком јуна.

"Замишљено је да се он издаје дигиталним путем. Направиће се апликација која ће генерисати сигуран QR код на коме ће бити подаци о путнику, његово име и презиме, датум када су примили вакцину, када су се тестирали или када су пребољели ковид. На томе се ради интензивно. План нам је да све буде готово до почетка јуна", наводи добро упућен извор портала.

За све око издавања тзв. ковид-пасоша, односно споменутог QR кода биће надлежно Министарство здравља.

Хрватска је једна од 13 европских земаља које су већ договориле критеријуме за зелене пасоше, односно потврде које би олакшале путовања у вријеме пандемије.

Уз Хрватску у иницијативу су укључени Аустрија, Бугарска, Кипар, Данска, Француска, Немачка, Грчка, Италија, Малта, Португалија, Словенија и Шпанија, а о критеријумима би ускоро требало да се огласи и Европска комисија.

Аустријска министарка туризма Елизабет Костингер недавно је изјавила да би управо ова иницијатива за брже увођење зеленог пасоша требало да омогући преживљавање европског туристичког сектора.

Француска је постала прва држава чланица ЕУ која је започела са тестирањем дигиталних ковид-пасоша.

Апликација ТуАнтиКовид део је државног програма за тражење контаката заражених, а иста је надограђена како би сачувала податке попут негативног резултата на тесту за ковид-19 на мобилним телефонима путника.

Данска је, такође, међу првима представила свој Коронапас.

Услов да Данци искористе нову слободу је да морају да докажу да нису заражени, показујући Коронапас, пише ББЦ.

Ријеч је о дигиталној апликацији MinSundhed (МојеЗдравље) која показује је ли особа имала негативан резултат теста у последња 72 сата или потврду о вакцинацији или пак доказ о претходној инфекцији уназад два до 12 седмица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана