ИДС: Јавити Нијемцима да је поздрав “Хајл Хитлер” сасвим ОК

Агенције
ИДС: Јавити Нијемцима да је поздрав “Хајл Хитлер” сасвим ОК

ЗАГРЕБ - Истарски демократски сабор (ИДС) осудио је данас одлуку Високог прекршајног суда у Загребу да, како преносе медији, Марко Перковић Томпсон узвикивањем усташког поздрава “за дом спремни” на почетку антисрпске песме “Бојна Чавоглаве” није прекршио закон.

Из ИДС-а иронично поручују да би сада требало јавити Нијемцима да је поздрав “Хајл Хитлер” сасвим у реду, преноси Хина.

“У земљи која за неколико недјеља преузима предсједавање ЕУ, суд је одлучио да нема ништа спорног у величању фашизма. Фантастичан увод у хрватско предсједање”, наводе у ИДС-у.

Иако Високи прекршајни суд још није званично објавио своју одлуку у том предмету, чланови ИДС-а позвали су се на медије, који су објавили да је суд одлучио да спорни узвик није незаконит, и поручили како “с гнушањем” гледају на одлуку суда који одобрава истицање усташког поздрава.

У ИДС-у, најјачој странци у истарској жупанији, истичу да сав цивилизовани свијет једногласно осуђује ревитализацију злочиначких режима попут фашизма и нацизма, и да на било какав облик промовисања тих режима гледа као на антицивилизацијски чин, “осим Хрватске”.

ИДС наводи и да безрезервно осуђују такву одлуку, “у нади да ће се појединци призвати памети прије него одлука постане правоснажна” и поручује да Хрватској не треба таква срамота.

Јутарњи лист је раније објавио да је трочлано вијеће Високог прекршајног суда пресудило да Марко Перковић Томсон узвикивањем “за дом спремни” на почетку пјесме “Бојна Чавоглаве” није прекршио закон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана