Хрватско новинарство организује протест због смрти Матијанића

СРНА
Хрватско новинарство организује протест због смрти Матијанића

ЗАГРЕБ - Хрватско новинарско друштво (ХНД) најавило је за сутра протест на Марковом тргу у Загребу, шест месеци након смрти новинара Владимира Матијанића, истичући да је потребно истрајати у истрази о пропустима у лечењу, као и смјени министра здравља Вилија Бероша, јавила је дана ХИНА

Предсједник ХНД-а Хрвоје Зовко најавио је да ће протест с почетком у 12 сати бити организован испред Дома новинара под називом "Извините што сметам, не могу да дишем".

ХНД већ шест месеци упозорава да није покренут службени поступак у случају смрти новинара Индекса Владимира Матијаниćа, као и да нико није смењен, нити је ико одговарао. „Вили Берош мора да иде. Већ шест месеци сведоци смо безобзирног заташкавања у случају Матијаниć. Вили Берош и систем који он представља учинили су све да се истина никада не сазна“, рекао је Зовко.

Он је оцијенио и да су резултати комисије Министарства здравља да није било значајнијих стручних пропуста у пружању медицинске помоćи Матијанићу једна од „најодвратнијих ствари која се десила у историји овог друштва” јер је кривцем проглашен Матијанић.

Председник ХНД-а је нагласио да планирани протест ни у ком случају није уперен против здравствених радника, али је и упозорио да је, пре самог почетка конференције за новинаре, добио информацију да је упуćена инспекција лекарима, медицинским сестрама и техничарима који желе да дођу на протест. Он је то оценио као пример „оруђа које ова земља користи да заустави протесте”.

Истакао је и да је породица Матијаниć добила налазе, како је рекао, "фантомске комисије", пет минута прије њиховог званичног саопштења, закључујуćи да је реч о "медицински потпомогнутом убиству", преноси хрватска агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана