Хрватски ветерани бијесни што Пуповац још није осуђен

Срна
Хрватски ветерани бијесни што Пуповац још није осуђен

Загреб - Хрватска удружења проистекла из рата незадовољна су што судови још нису узели у разматрање њихове тужбе против Милорада Пуповца, лидера Самосталне демократске српске странке, због његових иступа у којима упозорава на усташизацију друштва.

Предсједник Главног одбора удружења Хвидра Јосип Периша поручује да је Пуповац "злоћудни тумор на најосјетљивијем дијелу тијела Републике Хрватске".

Њему и његовим колегама смета интервју који је Пуповац дао словеначком листу "Дело", у коме говори о односу дијела хрватског друштва према Србима.

Хрватски "Вечерњи лист" наводи да кривичне пријаве које су ова удружења поднијела против Пуповца не говоре о позивању на насиље и мржњу усмјерену према некој групи, за шта пријети казна до три године затвора.

Пуповац је, врло пажљиво, избјегао генерализацију и ограничио се на "појединце" из Католичке цркве и "нека" бранитељска удружења, наводи се у тексту.

Медији преносе изјаву познатог хрватског адвоката Вељка Миљевића да ветерани морају доказати да је ријеч о деликту са намјером да се држава извргне руглу, а то ће, сматра Миљевић, бити тешко доказати.

"Да сам ја адвокат Пуповцу, бранио бих га тврдњом да се ради само о његовом утиску везаном за стање у Хрватској", објашњава Миљевић.

Пуповчева упозорења о случајевима историјског ревизионизма и релативизацији концлогора Јасеновац и усташке Независне Државе Хрватске ова удружења, црквени кругови и дио политичог врха и опозиције искористили су за жестоке нападе на лидера највеће српске странке.

Њих је, како преносе лијеви хрватски медији, нарочито погодила Пуповчева опаска у "Делу" да се предсједничка кампања у Хрватској води изразито са десних и противмањинских позиција, те да се посљедњих неколико година у друштву генерише идеологија мржње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана