Хрватски обавјештајци објавили извјештај: Спомињу се и безбједносни ризици у БиХ и региону

Г.С.
Хрватски обавјештајци објавили извјештај: Спомињу се и безбједносни ризици у БиХ и региону

ЗАГРЕБ - Сигурносно-обавјештајна агенција (СОА) Републике Хрватске данас је објавила извјештај, а у којем се говори о безбједносним изазовима, ризицима и ситуацији у Хрватској, региони, Европи и свијету.

СОА у Јавном извјештају пише и о Босни и Херцеговини, у контексту везбједносне и политичке ситуације у нашем региону, као и о посљедњим битним процесима у другим земљама, преноси klix.ba.

“Југоисточно сусједство Републике Хрватске, односно западни Балкан како се овај простор назива у документима ЕУ-а, још увијек је оптерећено бројним безбједносним, политичким, економским и друштвеним изазовима. Све државе западног Балкана исказују намјеру приступања Европској унији. Такође, изузев Србије, државе западног Балкана исказале су намјеру уласка и у НАТО. У исто вријеме, друге државе попут Русије и Кине настоје ојачати свој утјецај на том простору”, наводи се на почетку.

СОА оцјењује да се и даље ради о простору који обиљежавају тешке економске прилике уз појаву корупције и организираног криминала, политичког клијентелизма те мањкавости у владавини права.

Друштва југоисточног сусједства оптерећена су и појавама радикалних исламистичких и националистичких снага, као и потешкоћама у приступању евроатлантским интеграцијама. Поједине државе југоисточног сусједства и даље функционирају уз активно дјеловање институција и механизама међународне заједнице. Овакве прилике отварају простор и за дјеловање спољних актера, посебно држава чији се интереси и погледи не подударају с евроатлантском перспективом овог простора, односно чији је интерес успоравање евроатлантских интеграција на овом подручју. При томе се такви актери користе и обавјештајним те хибридним активностима”, стоји у извјештају.

СОА оцјењује да се на па простору југоисточног сусједства Хрватске одвија више стабилизацијских процеса који утјечу на укупне политичко-безбједносне  прилике у регионалном окружењу.

Најважнији такви процеси су договори око унутарњег функционисања Босне и Херцеговине те преговори о нормализацији односа између Србије и Косова. Оба се процеса одвијају се уз активни ангажман међународне заједнице. У исто вријеме, сложена политичка ситуација у БиХ обиљежена је застојем у бројним процесима, док се и Косово након избора у јесен 2019. године суочава с политичком нестабилношћу”, наводи се.

Агенти СОА-е сматрају да су и даље присутне појаве “великосрпског екстремизма” у појединим државама који се манифестира негирањем територијалне цјеловитости и суверенитета Републике Хрватске, али и других држава сусједства, попут Косова, БиХ и Црне Горе.
 

Даље се наводи да вјерски и национални екстремизам и даље оптерећује друштва држава југоисточног сусједства.

“Радикално тумачење ислама у државама југоисточног сусједства и даље је присутно. Постојање енклава у којима се практицира радикално тумачење ислама те се не признају закони и демократски поредак државе домаћина, представља безбједносни ризик. Додатни безбједносни ризик представља и повратак 'џихадиста' из Сирије и Ирака у матичне државе од којих су бројни на ратиште отишли управо из наведених енклава. Ове двије појаве могле би утјецати на додатни степен радикализације и ширење радикалног тумачења ислама”, дио је који се реферише на БиХ.

СОА се бави и питањем положаја Хрвата у БиХ, али и њиховим исељавањем из економских разлога.

“Положај Хрвата у БиХ у политичком смислу обиљежава настојање да се испуне сви елементи који га чине конститутивним народом те да се постигне, уставом БиХ предвиђена, пуна једнакоправност с остала два народа. Уз политичке околности, Хрвати у БиХ суочени су с трендом економског исељавања чиме је угрожен и њихов физички опстанак у БиХ, а тиме и мултиетнички карактер БиХ”, наводи се.

Што се тиче дијела о илегалним миграцијама, СОА оцјењује да највећи број миграната на балканској рути до ЕУ покушава доћи преко територије БиХ.

СОА оцјењује да је незбједносна ситуација у Хрватској стабилна и да не постоје назнаке нити видљиви потенцијали значајније дестабилизације сигурносних прилика.
Ипак истичу да је највећи ризик по питању терористичке пријетње представљају регионални сљедбеници и симпатизери исламистичких терористичких организација те повратници из Сирије и Ирака.

Истиче се и да је транснационални организовани криминал снажан на југоистоку Европе (тзв. балканска рут) и да остаје главна рута за довоз хероина у Европу, а врло је значајна и за кријумчарење марихуане, преноси klix.ba

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана