Хрватски надбискуп се извинио жртвама злостављања католичког свештеника

Танјуг
Хрватски надбискуп се извинио жртвама злостављања католичког свештеника

ОСИЈЕК - Надбискуп ђаковачко-осјечки Ђуро Хранић извинио се жртвама сексуалног злостављања свештеника Католичке цркве у Хрватској Златка Рајчевца.

- Извињавам се жртвама свештеника Рајчевца, њиховим породицама, жупљанима жупе Сотин, посебно онима који су пријавили случај, као и јцелокупној хрватској јавности што, уз предузете мјере према хрватским институцијама и надлежном Дикастерију Свете Столице, осумњиченог жупника нисам уклонио са жупе за вријеме трајања истраге - навео је Хранић у саопштењу.

Он је додао да је „тек ових дана, слушајући јавно свједочење једне жртве, као и глас црквене и опште јавности..., увидио колико је велик пропуст и грешку учинио водећи бригу о свештенику, а не видећи патњу жртава и потребу заштите коју су од њега тражиле.

Тиме је, како је рекао, занемарио стање и патње оних које је требало да чува и штити.

-Признајем то и с осјећајем дубоке постиђености изричем своје кајање - истакао је надбискуп, преноси Индекс.

Он је навео да разумије да је код особа које су тражиле помоћ нестало повјерење, али да „понизно моли све оне који су претрпјели злостављање од стране црквених особа да се не боје да пријаве случајеве  Надбискупској комисији за заштиту малољетника, као и полицији, да би се зауставило и искоријенило ово тешко зло“.

Апостолска нунцијатура у Хрватској прије три дана је критиковала Хранића, јер није исказао потребну и препоручену емпатију према жртвама сексуалног злостављања које је, према пријави, починио свештеник. Они су навели да је надбискуп Хранић више вјеровао самоодбрани жупника него пријави мајке једне од жртава.

Реакција Нунцијатуре је уследила пошто је Хранић одржао конференцију за новинаре поводом јавних оптужби да је заташкавао да је жупник у Сотину, који је у међувремену умро, годинама сексуално злостављао дјевојчице.

Надбискуп ђаковачко-осјечки је рекао да је тај случај пријавио тужилаштву, али да жупника није премјестио из Сотина, јер је, како је навео, тада „већ био стар и болестан“.

Хранић је додао да је жупник умро 2021. и да је свака даља истрага престала.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана