Хрватски десничари у коалицији са именом Спремни

Танјуг
Хрватски десничари у коалицији са именом Спремни

Хрватске десничарске и конзервативне Хрватска странка права, Хрватска конзервативна странка и Обитељска странка оформиле су коалицију под називом "Спремни".

Споразум о томе потписали су лидери тих странака, Даниел Срб, Ружа Томашић и Мате Кнезовић.

Срб је за агенцију Хина након потписивања споразума изјавио да је циљ коалиције заштита хрватских националних интереса и да она бирачима гарантује заштиту од распродаје националног богатства.

"Ми ћемо и као странка и као савез подржавати оне политичке програме у којима неће бити великосрпске идеологије и Самосталне демократске српске странке (СДСС), у којима неће бити попуштања њиховим стратешким интересима у Хрватској", истакао је предсjедник ХСП-а.

Он је потврдио да то значи да влада у којој би учествовао СДС С не би могла да рачуна на подршку коалиције "Спремни".

Ружа Томашић је нагласила да коалиција "Спремни" бирачима "не нуди само промjене, као друге странке, него стварне промjене за добробит Хрватске".

Томашић истиче да је постизборна сарадња могућа само са онима који дијеле програм коалиције и такође одбацује било какву могућност подршке влади у којој би учествовао СДСС.

"Послије избора ћемо да видимо шта ће се догодити. Ако буде само подјела плијена међу људима који су годинама у политици, у којој су обезбједили себе и своје потомке, онда ми ту немамо шта да тражимо. Са СДСС-ом нећемо. Ишла бих са неком српском странком да су јој чланови хрватски бранитељи, они који су се борили за Хрватску, а не видим себе са људима који су ишли против Хрватске", поручила је Томашић.

Иако признаје да име коалиције асоцира на усташки поздрав "За дом, спремни", Томашић истиче да коалиција "нема везе са тим".

Кнезовић је истакао да странке коалиције "Спремни" дијеле исти поглед на свијет.

"По томе се разликујемо од других странака које излазе на изборе. То укључује и борбу против наметања родне идеологије која разара хрватско друштво и хрватску породицу", рекао је Кнезовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана