Хрватска уводи ковид потврде за медицинске раднике од 1. октобра

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

ЗАГРЕБ -Хрватска од 1. октобра уводи ковид потврде за здравствене раднике, услови за добијање је да је особа пребољела заразу, да је тестирана или да је вакцинисана.

То је на конференцији за новинаре саопштио министар здравља Вили Берош и истакао да потврде морају да имају сви медицински радници, али и сви немедицински који улазе у болнички круг, ради обављања неке друге дјелатности.

Тестирање је, казао је, планирамо два пута недјељно и она ће бити бесплатна, али не заувијек. "Ако неко не жели да се тестира неће моћи да буде на послу и то ће бити уписано у евиденцију радног времена и за тај изостанак неће добити надокнаду", рекао је Берош и упозорио да ће тај неко у том случају направити проблем, јер ће бити потребно обезбједити за њега замјену.

Изостанак с посла из тих разлога третираће се према закону и за време изостанка неће добити зараду. "Битније је нагласити да је читав поступак око ковид потврда усмјерен према сигурност. То нема цијену", рекао је Берош. Поновио је да ће потврде морати да имају и нездравствени радници који у болнички круг улазе као сервисери, достављачи, пекари...

Истакао је да су најслабија карика они који се тестирају, јер и пребољели заразу и вакцинисани имају неки имунитет. Директор Хрватског института за јавно здравље Крунослав Цапак је новинарима рекао да се још не размишља о увођењу ковид потврда у систем школства.

"Имамо нешто већи број особа из школа заражених. Свега 20 посто су школска дјеца. Ја не бих рекао да су школе извор заразе. Што се тиче ковид потврда у школском систему, у овом тренутку не размишљамо, нити планирамо, али јасно је да је таква могућност увијек отворена", казао је Цапак.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана