Хрватска смањила пензије за особе које су радиле у републикама СФРЈ

Agencije
Хрватска смањила пензије за особе које су радиле у републикама СФРЈ

ЗАГРЕБ - Бројним пензионерима у Хрватској посљедњих мјесеци стижу рјешења Мировинског завода којима им се утврђују нове, знатно ниже, пензије од оних које су примали раније. Ријеч је о пензионерима који су дио или цијели радни стаж остварили у некој од република бивше Југославије.

Како пише "Јутарњи лист", овим пензионерима се тек сада, 30 година од распада бивше државе и 20-ак година од склапања уговора којим се регулише међудржавно социјално осигурање на тој територији, ажурирају износи пензија, и то у правилу резултује битно нижим износима.

Према незваничним подацима, ради се о око двије хиљаде људи, а главни је разлог што се то чини тек сада, кажу у Хрватском заводу за мировинско осигурање, што су за поједине пензионере из БиХ и Србије израчуне чекали и 15 година.

"Стигло ми је рјешење према којем ми је пензија од прошлог мјесеца нижа за чак 1.100 куна (око 289 КМ) па ћу, умјесто 3.750, примати 2.657 куна. Мени је то смањење велики новац, а не разумијем који је разлог том смањењу сада, толико година након што смо све дефинирали", каже Антонија З., 71-годишња пензионерка из Загреба која је крајем прошле године од Хрватског завода за мировинско осигурање (ХЗМО) добила ново рјешење.

Она је корисница породичне пензије коју је наслиједила од покојног супруга иза којег је било више од 37 година радног стажа. Већи дио стажа, 20 година и мјесец дана, њен је супруг остварио на подручју Хрватске, док је девет година и пет мјесеци радио у Србији, а седам година и 11 мјесеци у БиХ.

Антонији су у ХЗМО-у објаснили да је то посљедица примјене међудржавних споразума са Србијом и БиХ. Ипак, нико јој није рекао зашто јој је пензија умањена за чак 1.100 куна.

"Само су ми рекли да су то требали направити још 2011. године", казала је она.

Према незваничним информацијама, још је око двије хиљаде пензионера у Хрватској чије пензије нису усклађене с међудржавним уговорима, што значи да и они могу очекивати мања примања или управо добивају рјешења о њима. Разлог је томе што им се, поједностављено речено, пензија досад исплаћивала као да је у цијелости зарађена у Хрватској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана