Хрватска пристала на ултиматум НАТО и САД

Tanjug
Хрватска пристала на ултиматум НАТО и САД

ЗАГРЕБ - Хрватски министар одбране изјавио да је његова земља направила план за издвајање за НАТО, који се од ње тражио.

Крајем октобра у Бриселу Хрватска је, као и неке друге чланице НАТО-а, добила готово ултиматум од САД и НАТО да за шест недјеља састави конкретан план како да дође до издвајања од два одсто БДП-а за одбрану.

Хрватски министар одбране Дамир Крстичевић рекао је данас да је такав план направљен. "Хрватска ће бити у 'зеленом'", рекао је Кристичевић за Вечерњи лист.

Како се наводи, на самит НАТО, који се одржава 3. и 4. децембра у Лондону путују и Крстичевић и премијер Андреј Пленковић и том приликом ће преузети јавну обвезу да ће Хрватска тих два одсто издвајања достићи за пет година, односно 2024, када ће земља за одбрану трошити 9,4 милијарди куна годишње.

Хрватска сада издваја око 1,68 одсто БДП-а на одбрану, а у то су урачунате и војне пензије ветерана.

Лист наводи да Хрватска мање троши на опремање и модернизацију, односно набавку нових оружаних система и модернизацију постојећих и додаје да је Хрватска најгора међу 28 чланица НАТО и налази се на задњем мјесту по трошењу за опремање и модернизацију.

У Европи највише троши Велика Британија - 61 милијарду долара, Њемачка-око 55, Француска - око 51, Италија 25, Канада 22,5, Турска и Шпанија по 13 милијарди, Пољска 12 милијарди долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана