Хрватска предсједница признала да је полиција насилна према мигрантима

index.hr
Хрватска предсједница признала да је полиција насилна према мигрантима

Фото: Тањуг ђ Свјетски медији о изјави предсједнице Хрватске о враћању миграната

Загреб - Тема свјетски медија постала је изјава хрватске председнице Колинде Грабар - Китаровић, коју су пренијели да је рекла да хрватска полиција насилно враћа мигранте с границе и да је “потребно мало насиља када спроводите pushback”.

То је она недавно изјавила током боравка у Швајцарској за јавну телевизију СРФ.

Како index.hr наводи, проблем је у томе што је спровођење “пусхбацка” противно међународним конвенцијама које је и Хрватска потписала, а коришћење насиља у том контексту је илегално и по међународном и по хрватском праву.

Укратко, истиче index.hr, председница Хрватске признала је да Хрватска намјерно крши законе и да је политика Хрватске према мигрантима таква да се полицији наредило да се противзаконито понаша.

“Сада о томе пише и Гардијан у чланку под насловом ''Хрватска полиција користи насиље да би протерала мигранте, каже предсједница'' у којем се истиче да је позната међународна организација Хуман Ригхтс Њатцх затражила од Хрватске да прекине ту праксу”, преноси index.hr. 

“Протекле три године било је много доказа о томе како хрватска полиција примењује силу према онима који су прешли границу те их онда протјерује у БиХ”, наводи Гардијан и додаје како је Колиндино признање “прва службена потврда након мјесеци службеног порицања”.

О изјавама Грабар Китаровић пише и Дојче Веле, који истиче да је “Хрватска систематски порицала да илегално депортује избјеглице у сусједну Босну и Херцеговину”, али да је “хрватска предсједница признала да гранична полиција силом тјера мигранте преко границе”, преноси index.hr.хр 

Дојче веле пише да је Хрватска чланица ЕУ од 2013, да жели ући у Шенгенску зону и да је “постало јасно шта су све тамошње власти спремне учинити да би то постигле”.

Хрватска председница је, сматра Дојче веле, нехотице потврдила све оно што хрватски политичари и полиција поричу месецима, у основи признајући да полиција спроводи насилни пусхбацк миграната у БиХ.

Дојче веле цитира Јелену Серас из Амнести Интернешнел која истиче да је “признање хрватске председнице шокантно”, као и да је скандалозно што је Колинда покушала политику пусхбацка представити као легалну.

Вијест о изјави Китаровићеве у којој је признала да хрватска полиција крши законе и силом протјерује мигранте, пренијели су и бројни други свјетски портали, попут МСН-а, US Breaking Newsa.

Хрватска предсједница је то изјавила за СРФ прије седам дана и од тада није било никаквог демантија из Уреда председнице, нити се огласио МУП у вези тих изјава, наводи index.hr.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана