Хрватска позива пензионисане љекаре да помогну

Танјуг
Хрватска позива пензионисане љекаре да помогну

ЗАГРЕБ - Предсједник Љекарске коморе Хрватске Крешимир Луетић изјавио је данас да је ситуација у Хрватској врло озбиљна и да се кренуло с мобилизацијом пензионисаних љекара који би радили са не-ковид пацијентима.

У Хрватској је у посљедња 24 сата потврђено 2.242 нова случаја корона вируса, а преминуло је 16 особа.

“Ситуација је врло, врло озбиљна. Упутили смо позив нашим пензионисаним колегама, ако још имају важеће лиценце, да се јаве и да се активирају у здравственим установама. Позив је упућен пензионисаним љекарима између 65 и 75 година, с важећим лиценцама. Јавило се већ 15, ставили су се на располагање”, рекао је Луетић за Н1 Загреб.

Казао је да они неће ићи на прву линију борбе против короне јер спадају у ризичну групу, али да љекаре, који због самоизолације испадају из система, треба замјенити у раду са не-ковид пацијентима.

Он рекао да је број хоспитализованих забрињавајућ, те да је то посљедица новозаражених од прије неколико недјеља, кад су бројке новозаражених биле битно мање.

“Данас је 731 особа у болницама, 52 на респиратору. То је посљедица новозаражених од прије двије-три недјеље. Тад смо имали 200 до 400 новозаражених. Ако данас гледамо ситуацију, бројеви су пет до шест пута већи. Ми ћемо за двије-три недјеље имати знатно више људи у болницама и оних који ће требати интензивну љегу”, рекао је.

Како је додао, лакше је наћи простор и ставити кревет, али за сваког пацијента треба њега од 24 сата.

“Ако се повећа за четири пута, то је већ 2.500 људи у болницама, то је још већи проблем са здравственим радницима који су расположиви за његу о њима”, каже Луетић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана