Хрватска пошта није одобрила жиг Јосипа Броза Тита а одобрила QUEER фестивала

Г.С.
Хрватска пошта није одобрила жиг Јосипа Броза Тита а одобрила QUEER фестивала

ЗАГРЕБ - Хрватска пошта (ХП) није одобрила израду пригодног жига с ликом Јосипа Броза Тита, што је био захтјев Савеза антифашистичких бораца и антифашиста (САБА РХ) и Савеза друштава Јосип Броз Тито Хрватске за филателистичку изложбу у склопу обиљежавања 130. годишњице Титова рођења.

Пригодни поштански жиг је уобичајен за неке манифестације и догађања, а њиме се хтјело допунити обиљежавање 130. годишњице Титова рођења филателистичком изложбом у просторима САБА-е у загребачкој Хатзовој улици која ће бити отворена 1. децембра. Жиг с Титовим ликом требао је бити у употреби у само једној пошти, оној у загребачкој Јуришићевој, и то на само један дан. Но ни то није одобрила Хрватска пошта, истичу антифашисти.

- Њихов разлог одбијања је био тај да је Јосип Броз рођен у мају, а ми тражимо жиг у децембру. То нам је речено телефонским позивом. Пробали смо објаснити да ми 130. годишњицу Титова рођења обиљежавамо цијелу годину, а не само један мјесец те да је жиг саставни дио филателистичке изложбе и користио би се само један у једној пошти. Но ускоро смо изгубили сваку наду - казао је за Хину предсједник САБА-е Фрањо Хабулин.

Додаје и како не сматра да одбијеница ХП-а нужно има политичку позадину, али да су можда ипак у питању неки други разлози. Упитан, пак, за коментар политике Хрватске поште у издавању пригодних жигова и дописница, као што је била ХП-ова пригодна дописница за овогодишњу 20. годишњицу загребачког Queer фестивала, Хабулин је изнио свој закључак.

- Нисам баш сигуран да су хомосексуалци и партизани у Загребу једнако добродошли. Модерно је позивати се на људска права, а у складу с тим  лакше се одобрио захтјев LGBT заједнице него захтјев за жиг за изложбу поштанских марака с ликом Јосипа Броза Тита - казао је Хабулин

Експлозија у пошти у Јуришићевој 1941. године

Коментарисао је и дио захтјева у којем се предлагало да се Титов жиг користи у једнодневној отпреми пошиљки из поште у загребачкој Јуришићевој улици, управо оној која је 1941. била мета диверзије загребачких илегалаца - комуниста и антифашиста.

Наиме, они су у згради поште поставили и детонирали експлозивне направе које су убиле усташког полицајца, а раниле пет усташких агената, два њемачка војника и једног официра. Том приликом нико од поштанских службеника и грађанских особа није страдао. Но Хабулин кроз смијех наводи да би и то могло бити “алтернативно” објашњење посљедње ХП-ове одбијенице.

- Ево, ево вам сада... Дигнули сте пошту у зрак, сада вам не дамо жиг - казао је Хабулин, нагласивши да се шали, након чега је понудио и озбиљан закључак.

- Разлози су ипак неке друге врсте које си ја не могу протумачити. Људи у пошти би морали рећи зашто не Титу. Име Јосипа Броза Тита у Загребу није забрањено, иако се заобилази - закључио је Хабулин.

Србија недавно издала поштанску марку с Титовим ликом

Предсједник Савеза друштава Јосип Броз Тито Хрватске Јован Вејновић рекао је да га одбијеница ХП-а не изненађује, додајући да је свјестан друштвене атмосфере у којој живимо.

- То можда и није став многих људи који сједе у Хрватској пошти. То је став који им је саопштен те је Пошта у складу с општим друштвеним кретањима “логички” то морала и прихватити - казао је Вејновић.

Бивши предсједник Хрватског филателистичког савеза и Групације Алпе-Адриа Филателиа и један од само петнаест добитника награде Европског филателистичког савеза за допринос европској филателији Иван (Ивица) Либрић за Хину је казао како сматра да је захтјев антифашиста ХП-у био толико бениган да није очекивао да ће бити икаквих проблема.

- Направили смо и договорили да то буде жиг с Титовим ликом са споменика у Кумровцу и на којем би писало само 130. годишњица рођења Јосип Броз Тито 1892.-1980. Тај захтјев, рецимо тако, ХП није одобрио - рекао је Либрић.

Казао је и како је занимљиво да је Србија недавно - 27. октобра ове године - издала поштанску марку с Титовим ликом обиљежавајући, како се наводи на марци, “50. година дипломатских односа између Републике Србије и Републике Бангладеш”.

Србија си присваја да је она већ тада као држава, а не република бивше Југославије, склопила извјесне дипломатске односе и притом то илустрира Титовим ликом, казао је Либрић. Иако Србија још и сада издаје Тита на поштанским маркама, Титов жиг је у Хрватској пошти, према свему судећи, и даље проблем.

- Захтјев је био поднесен почетком новембра, но нисмо добили чак ни одговор да је запримљен. Онда се ургирало, а телефоном се добио одговор да се не може одобрити - казао је Либрић.

Пошта: Закаснили су

Хина је од Хрватске поште добила одговор електронском поштом у којем се наводи да су антифашисти закаснили.

- Пригодни поштански жиг се израђује поводом неке годишњице, примјерице на датум или у мјесецу кад је неко рођен или округле годишњице неког догађаја на одређен датум. У овом случају захтјев је гласио да се изради пригодни поштански жиг под називом “130. годишњица рођења Ј. Б. Тита”. С обзиром на то да је годишњица рођења Ј. Б. Тита била у мају, а не у децембру, предлагатељи су са захтјевом закаснили - закључили су у ХП-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана