Хрватска полиција објавила детаље акције “Тебра”: Погледајте шта је одузето

Агенције
Хрватска полиција објавила детаље акције “Тебра”: Погледајте шта је одузето

Загреб - Испитивање осумњичених који су јуче ухапшени у опсежној полицијској акцији ''Тебра'', настављено је данас у Ускоку, а након што буде испитано свих 23 ухапшених слиједи им довођење пред истражног судију који ће одлучити о одређивању притвора.

Хрватски МУП је објавио саопштење у којем је детаљно описао цијелу акцију, а преносимо га у цијелости:

“Полицијски службеници Полицијског националног уреда за сузбијање корупције и организираног криминалитета су у координацији с Уредом за сузбијање корупције и организираног криминалитета тијеком данашњег дана довршили опсежно вишемјесечно захтјевно криминалистичко истраживање којим су биле обухваћене 23 особе, а под сумњом да су се ради почињења различитих казнених дјела, у раздобљу од двије године, удружили у злочиначко удружење с међусобном подјелом улога. 

Постоји сумња да су I. осумњичени 37-годишњак и II. осумњичени 35-годишњак од почетка септембра  2016. до јунаа 2019., на подручју Хрватске те Босне и Херцеговине, у заједничко дјеловање повезали најмање 7 особа и то: IV. осумњиченог 38-годишњака, V. осумњиченог 45-годишњака, VI. осумњичену 43-годишњу полицијску службеницу, VII. осумњиченог 40-годишњака, VIII. осумњиченог 59-годишњака, XX. осумњиченог 39-годишњака и XIV. осумњиченог 26-годишњака, а како би куповином и препродајом већих количина разних дрога стекли знатну имовинску корист.

Наиме, марихуану су куповали од илегалних произвођача и кријумчара у Албанији и Црној Гори да би потом организирали допрему у Босну и Херцеговину, односно на шире подручје Љубушког, гдје је дрогу V. осумњичени, уз помоћ  VI. осумњичене полицијске службенице, преносио преко граничне црте између Хрватске те Босне и Херцеговине. Дрогу су потом, или одвозили до XVIII. осумњиченог 43-годишњег купца на подручју Дугопоља, или су дрогу VIII. осумњичени, XX. и VII. осумњичени у особним и теретним возилима превозили на шире подручје Града Загреба, гдје се препродавала другим, односно XV. осумњиченом 33-годишњаку, XVI. осумњиченом 42-годишњаку, XVII. осумњиченом 31-годишњаку, XIX. осумњиченом 40-годишњаку, XVIII. осумњиченом и XIV. осумњиченом који су дрогу испоручивали крајњим купцима. Крајње купце су претходно проналазили I. и II. осумњичени.

У три године прокријумчарили 16 тона марихуане

Сумња се да су задње три године у Хрватску прокријумчарили најмање 15,73 тоне марихуане те остварили протуправну имовинску корист од најмање 11.048.270,00 евра, а који новац су међусобно подијелили, у складу са својим улогама и договору.

Надаље се сумња да су раније споменути I. и II. осумњичени те III. осумњичени 57-годишњак од децембра 2017. до краја јуна 2019., на подручју Загреба у заједничко дјеловање повезали најмање 6 особа и то: IV. осумњиченог, IX. осумњиченог 37-годишњака, XI. осумњиченог 37-годишњака, XII. осумњиченог 43-годишњака, XIII. осумњиченог 47-годишњака и XIV. осумњиченог, а који су ради застрашивања и стварања осјећаја несигурности код оштећених особа, њих физички нападали те тјелесно повриједили, односно запаљивали њихове аутомобиле, али и примјеном насиља покушавали наплаћивати дугове те прикривали ствари за које су знали да су претходно отуђене.

Палили и крали аутомобиле

У питању су сљедећи догађаји:

- запаљење аутомобила VW Голф, почињено 6. септембра 2017. на Врбанима, а за извршење којег дјела је I. осумњичени на наведену адресу довезао за сада непознату особу која је починила дјело;

- запаљење аутомобила BMW 3, 21. јануара 2018. у Врапчу, а ради којег извршења дјела је I. осумњичени оштећену особу пратио и потом за сада непознатој особи наложио да наведено возило запали, а што је особа и учинила;

- запаљење аутомобила Мерцедес ГЛЕ 350 Д на Присављу, 7. новембра 2018., а које извршење је I. осумњичени наложио XIV. осумњиченом и још једној особи (особа је раније пријављена за наведено дјело), а што су они и учинили. За то им је на располагање дао и свој мотоцикл;

- запаљење особног аутомобила VW Пасат, почињено 2. априла 2019. на Савској Опатовини, а ради којег извршења су I. и II. осумњичени дуже вријеме пратили оштећеног, а потом заједно с IV. и IX. осумњиченима дошли до оштећеникове куће, гдје је IX. осумњичени возило и запалио;

- припрема физичког напада на особу на подручју Загреба, крајем марта 2019., а с којим циљем су И. и III. осумњичени особу пратили седам дана, а за извршење напада ангажовали XI. и XII. осумњиченог, међутим од реализације су одустали;

- прикривање одузетог возила Ауди А6 током новембра 2018. године, којег је III. осумњичени у име наплате дуга одузео, уз сазнање да је возило претходно већ било отуђено. Потом су I. и III. осумњичени на возило ставили раније украдене регистрацијске ознаке те возило користили, давали на упорабу другима, али и сакривали на подручју Загреба и 

- покушај противправне наплате 29. јуна 2019. у Загребу, када су I. и III. осумњичени, уз пријетњу, ударце и вријеђање од оштећене особе покушали  протуправно наплатити дуг.

На основу свега описаног сумња се да је горе наведених 20 осумњичених особе на описани начин, као чланови злочиначког удружења, починили кривична дјела: злочиначког удружења, неовлаштене производње и промета дрогама у саставу злочиначког удружења, довођења у опасност живота и имовине општеопасном радњом или средством почињеног у саставу злочиначког удружења, потицања на почињење кривичног дјела тешке тјелесне повреде у саставу злочиначког удружења, прикривања почињеног у саставу злочиначког удружења, као и покушај протуправне наплате у саставу злочиначког удружења.

Петорица од раније у затвору

Од двадесет осумњиченика чија су дјела описана, њих петорица се од раније налазе у затвору (истражни затвор или издржавање казне затвора), док је осталих 15 особа (I, II., III., V., VI., VII., IX., XI., XII., XIII., XIV., XVИ., XVIII., XIX., XX. осумњичени) у законском року предано притворском надзорнику, уз кривичну пријаву која је поднијета Уреду за сузбијање корупције и организованог криминалитета.

Осим горе наведених 20 особа, криминалистичким истраживањем су биле обухваћене још три особе, од којих је за двије особе утврђена сумња да су починили појединачна казнена дјела (нису дјеловали у саставу злочиначког удружења), а једном хрватском држављанину није утврђена основана сумња.

Полиција је против осумњиченог 34-годишњака због сумње у почињење кривичног дјела Повреда тајности поступка, редовним путем, поднијела казнену пријаву Општинском државном тужилаштву у Загребу, док је осумњичени 41-годишњак казнено пријављен Општинском државном тужилаштву у Карловцу за Недозвољено посједовање, израду и набављање оружја и експлозивних твари.

На основу полицијског захтјева на подручју Љубушког (БиХ), 5. Јула 2019. претражени су домови на двије локације с обзиром да V. осумњичени 45-годишњак и VII. осумњичени 40-годишњак живе на подручју БиХ. Том приликом су пронађене четири пушке, од чега три аутоматске.

Приликом претрага на подручју Хрватске пронађено је и одузето:

 6,3 кг дроге типа марихуана,

25 грама дроге спид,

Стабљика марихуане,

7 дигиталних вага,

2 боксера, гумена палица и једна басебалл палица,

1 аутоматска пушка,

2 пушке,

2 пиштоља,

двије ручне бомбе,

112 комада стрељива,

25.500 евра,

19.300 куна,

Мобилни телефони, СИМ картице, лаптопи и уређаји за пренос података те

разна документација.

Од осумњичих су привремено одузета возила:

Мерцедес С 63 АМГ,

Porsche Cayenne,

BMW 740 д,

и два пловила.

Током криминалистичког истраживања ангажирано је 150 полицијских службеника, који су провели 34 доказне радње претраге станова и других просторија те 25 претрага возила и пловила.

Хапшења осумњичених особа током јучерашњег дана реализовали су полицијски службеници Екипа за посебне задатке интервентних јединица полиције Полицијске управе загребачке и Полицијске управе приморско-горанске”, стоји у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана