Хрватска олимпијка се сликала са Ђоковићем па величала “Олују”

ГС
Хрватска олимпијка се сликала са Ђоковићем па величала “Олују”

ТОКИО - Матеа Јелић, донијела је Хрватској прву златну медаљу у теквондоу на Олимпијским играма у Токију па је потом изјавила да је дан “Олује” (5. август) за њу посебан дан када осјећа само љубав те да јој је тог дана најљепше отићи на книнску тврђаву.

“У Хрватску се враћам највјеројатније за два дана, а таман се ближи и обљетница 'Олује'. Тај догађај ми јако пуно значи. 'Олуја' је за мене нешто посебно и вољела бих да направимо једну заједничку велику фешту. Била би ми част, заиста”, рекла је Јелићева за Слободну Далмацију.

Она је, иначе, прије освајања злата у Токију објавила фотографију са српским тенисером Новаком Ђоковићем уз емотикон двије златне медаље, што је одушевило јавност.

Међутим након изјаве о “Олуји” хрватска олимпијка наишла је на бројне осуде и увреде на друштвеним мрежама.

“Срам те било глупачо глупа усташка”, једна је од порука са Инстаграма коју је добила Јелићева.

Подсјећамо, акција “Олуја” почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Током ове акције са вјековних огњишта протјерано је више од 220.000 Срба, док се 1.869 води као погинуло и нестало, од којих су већина цивили, преносе Независне.

Међународни суд правде је 2015. године “Олују” оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, иако многи свјетски експерти тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана