Хрватска: Од данас на снази строже епидемиолошке мјере на Јадранској обали

ГС
Foto: hippopx.com

Према одлуци Националног штаба цивилне заштите Хрватске, од данас на снагу ступају пооштрене епидемиолошке мјере на подручју Јадранске обале у овој држави.

Према информацијама министра унутрашњих послова Хрватске Давора Божиновића, нове мјере се уводе у Дубровачко-неретванској, Сплитско-далматинској, Шибенско-книнској, Задарској, Приморско-Горанској те Истарској жупанији, као и за градове Сењ, Новаљу те општину Карлобаг.

У складу с новим мјерама, на јавним окупљањима у овим подручјима може бити највише 50 особа, осим ако је ријеч о јавним окупљањима на којима учествују само особе с ковид потврдама. На догађајима на којим све особе посједују потврду може бити присутно највише 1.000 особа.

На приватним окупљањима и свадбеним свечаностима без ковид потврде може бити највише 15 особа, уз придржавање свих прописаних епидемиолошких мјера.

Када је ријеч о угоститељским објектима, у њима према епидемиолошким мјерама може бити највише 1.000 гостију.

Спортска такмичења с присутвом публике могу се одржавати само ако присутни посједују ковид потврде.

Давор Божиновић саопштио је и нове мјере везане за прелазак границе те је истакао како се новим мјерама мијењају и одређени услови за улазак у Хрватску, преноси klix.ba

Према одлуци хрватског Штаба цивилне заштите, могуће је ући у Хрватску уколико потврде о вакцинацији са двије дозе вакцине, односно о преболованој болести, нису старије од 270 дана. Према досадашњим условима, потврда није смјела бити старија од 210 дана.

Тренутно, посебне мјере на граници односе се на држављане Кипра, Русије и Велике Британије. Држављани ових земаља при уласку у Хрватску морају показати негативан налаз Пи – Си – Ар  теста који није старији од 72 сата или антигенског теста који није старији од 48 сати, баз обзира на то да ли су ли преболовали вирус корона или су вакцинисани.

Нове епидемиолошке мјере остаће на снази све до 15. августа, када ће Национални штаб у складу с актуелном епидемиолошком ситуацијом донијети нове мјере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана