Хрватска нуклеарни отпад шаље на границу с БиХ

Агенције
Хрватска нуклеарни отпад шаље на границу с БиХ
Хрватска нуклеарни отпад шаље на границу с БиХ

Хрватска је донијела одлуку да иде у градњу свог одлагалишта на Трговској гори у Сисачко-мославачкој жупанији, близу границе с БиХ, открио је данас хрватски Express.

Овај медиј наводи да ће хрватски министар енергетике и заштите околиша Томислав Ћорић и словенска министрица инфраструктуре Аленка Братушек у септембру у Љубљани коначно објавити одлуку хрватске и словенске стране о томе хоће ли ниско и средњорадиоактивни нуклеарни отпад из електране Кршко збрињавати у једном, заједничком складишту, које Словенци у посљедњих неколико година планирају у Врбини поред Кршког, или ће се свако побринути за своју половицу, код куће.

Хрватска је, како сазнаје хрватски Еxpessс, донијела одлуку да иде у градњу свог одлагалишта на Трговској гори у Сисачко-мославачкој жупанији, близу границе с БиХ. Иако за припрему и градњу одлагалишта има још само четири године, за сада није направљена чак ни студија утицаја на околиш, па је потпуно нејасно како држава планира у тако кратком року припремити преузимање нуклеарног отпада.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана