Хрватска: Нове измјене у вези са изолацијом и самоизолацијом

Срна
Foto: Илустрација

Хрватски завод за јавно здравство објавио је нове препоруке о изолацији и самоизолацији, а од три најважније измјене једна се односи на дјецу, друга на здравствене и социјалне раднике, а трећа на асимптоматске особе и оне са блажом клиничком сликом.

Карантина су ослобођена дјеца до 18 година која су примарно вакцинисана и која су пребољела ковид 19, па примила једну дозу вакцине, независно од тога колико је времена прошло од вакцинисања.

Препоручује се да дјеца изузета од карантина, током десетодневног периода од блиског контакта са зараженом особом, сведу на минималну мјеру контакт са лицима старијим од 60 година и тешким хроничним болесницима. Такође, треба да носе маску у свим приликама кад је немогуће избјећи блиски контакт.

Препоручује се да пет до седам дана након блиског контакта са зараженом особом ураде кућни тест. У случају појаве симптома треба да се тестирају брзим антигенским или пи-си-ар тестом.

Здравствени радници, као и запослени у систему социјалне заштите којима је, на основу тога што су пребољели ковид 19 или су се вакцинисали, карантин скраћен на седам дана требају урадити брзи антигенски тест прије повратка на посао, на који се могу вратити тек по добијању негативног резултата теста.

Изолација је скраћена на седам дана асимптоматским и особама с благом до умјереном клиничком сликом које нису имунокомпромитоване и за особе којима је прошло више од четири мјесеца од примарног вакцинисања или прележане болести.

Особа која је остварила блиски контакт са зараженом особом не подлијеже здравственом надзору у карантину односно самоизолацији ако је пребољела ковид 19 и након прележане болести примила једну дозу вакцине, ако није прошло више од четири мјесеца од примања вакцине или је пребољела ковид 19 и примарно вакцинисана са двије дозе оних вакцина које се примјењују у двије дозе.

Карантин од седам дана препоручује се без потребе за тестирањем ако особа не развије симптоме.

Изузетак су здравствени радници и они који су запослени у систему социјалне помоћи којима је на основу раније преболоване болести или вакцинисања карантин скраћен на седам дана - требају прије повратка на посао урадити брзи антигенски тест, те се на посао могу вратити тек по добијању негативног резултата теста.

Ако особа развије симптоме, потребно је да се тестира брзим антигенским тестом БАТ. У случају позитивног налаза, особа иде у изолацију од најмање седам дана, при чему се дан почетка симптома рачуна као нулти дан. У случају негативног налаза, препоручује се да се понови БАТ након 24-48 часова, те у случају поновљеног негативног налаза прекид карантина по истеку седам дана, уз строго придржавање епидемиолошких мјера и континуирано ношење маске сљедећих седам дана.

Хрватски завод за јавно здравство наводи и да се пи-си-ар тест, кад је год то могуће и кад дозвољавају капацитети тестирања и специфичност ситуације, треба користити као први избор теста за дијагностику особа које имају повећан ризик за развој тешких облика болести, улазе у колектив у систему социјалне помоћи или се хоспитализују.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана