Хрватска неће кажњавати проституисање

Танјуг
Хрватска неће кажњавати проституисање

ЗАГРЕБ - Пред хрватским законодавцима ускоро би се могао наћи приједлог измјене закона који подразумијева увођење тзв. шведског модела према којем проституција неће спадати у прекршајне радње.

Међуресорна радна група формирана при Министарству унутрашњих послова Хрватске, у сарадњи са стручњацима, универзитетским професорима, научницима, представницима правобранилаштва и невладиних удружења, направила је свеобухватну анализу постојећег Закона о прекршајима против јавног реда и мира, којим се регулише и одавање проституцији, па је потом предложила да хрватско законодавство преузме тзв. шведски модел, према којем се за проституцију не кажњавају проститутке него само клијенти.

Како су Јутарњем листу потврдила три независна извора, такав закључак добио је политичку подршку али су сви укључени у тај процес обавезали да о томе неће говорити док приједлог не изнесе сам ресорни министар Давор Божиновић.

Нордијски и шведски модел приступа сексуалном раду криминализује клијенте али не и саме проститутке.

Другим ријечима, онај ко плати неком за сексуалну услугу је извршио кривично дјело, а не особа која му је пружила услугу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана