Хрватска: Наше је право заштитити потрошаче у ЕУ

Агенције
Хрватска: Наше је право заштитити потрошаче у ЕУ

Из Министарства пољопривреде Републике Хрватске нису жељели потврдити да ли је и зашто ова земља затражила да БиХ буде скинута с листе земаља које могу извозити млијеко у ЕУ.

"Република Хрватска пуноправна је чланица Европске уније, заједнице земаља која дијели тржиште од 500 милиона људи. Одлуке о заједничком тржишту, тржишту с трећим земљама, као и механизмима заштите истог у ЕУ се доносе заједнички, демократски и с циљем заштите европских произвођача и потрошача. Право је и дужност сваке земље чланице заузети се за своје интересе и интересе грађана своје земље у процесу доношења одлука које ће вриједити за све земље чланице једнако. Но, процеси доношења и мијењања одлука унутрашња су питања Европске уније те их овом приликом не желимо коментарисати", кажу за из овог министарства.

Подсјећају да Европска комисија у име свих земаља чланица пропитује и предлаже или забрањује трговину одређених производа са трећим земљама те да ниједна држава чланица нема могућност билатерално уређивати трговинске односе с трећим земљама.

"Правила сигурности хране заједничког европског тржишта вриједе за све земље чланице једнако, али и за све производе, односно објекте, у трећим земљама који желе учествовати на европском тржишту", додају из Министарства пољопривреде Републике Хрватске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана