Хрватска: Млади љекари траже реформу здравственог система

Срна
Foto: Илустрација

ЗАГРЕБ - Љекари специјалисти, специјализанти и студенти окупљени у Иницијативу младих љекара Хрватске организовали су данас протест испред зграде Министарства здравља у Загребу захтијевајући реформу здравственог система и коефицијената.

Протест је организовала Иницијатива младих љекара, а њен представник Марин Смиловић поручује да је цијели систем застарио, да је едукација специјализаната неадекватна те су присиљени на прековремени рад и "робовласничке уговоре".

"Подстакнути вишегодишњим незадовољством љекара, желимо реформу здравственог система, преговарати о својим правима, реформу коефицијената и система специјализације", поручио је Смиловић.

Министар здравља Хрватске Вили Берош рекао је да је нелогично да је прво најављен протест, а да је затим Иницијатива ове седмице затражила разговоре о својим захтјевима.

Из ресорног министарства истичу да се низ захтјева са протеста већ рјешава и да су "постављени темељи" здравствене реформе, односно да су припремљени приједлози измјена и допуна закона који ускоро крећу у јавну расправу.

Наводе да је Влада Хрватске ријешила све заостатке у исплатама додатака на прековремене сате акумулиране од 2013. године и да се плате од 2016. повећавају у континуитету. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана