Хрватска мијења протокол обиљежавања акције Олуја

Танјуг
Хрватска мијења протокол обиљежавања акције Олуја

Загреб -- Хрватска влада попустила је под притиском удружења ветерана домовинског рата и одлучила је да промијени протокол обиљежавања 23 године од акције Олуја.

Током Олује из Хрватске је протјерано 250.000 Срба, док је више хиљада убијено или се воде као нестали.

За овај злочин до данас нико није одговарао, а Хрватска овај дан слави и као Дан побједе и домовинске захвалности, као и Дан бранитеља.

Према одлуци о промјени протокола донијетој у Банским дворима прослава у Книну 5. августа биће обиљежена на главном градском Тргу др Анте Старчевић, а не на платоу книнске Тврђаве као прошле године.

Према писању “Јутарњег листа”, бранитељска удружења и организатори - Министарство бранитеља, Министарство унутарњих послова и Министарство обране - већ десетак дана споре се око локације одржавања прославе у Книну.

Организатори су хтјели да се највећи дио протокола, који укључује и говоре државног врха, одржи на платоу книнске Тврђаве, гдје долазе само позвани са акредитацијама.

Али, подсјећа лист, против тога су се побунила бранитељска удружења која инсистирају да се главни дио прославе обиљежи на централном гратском тргу, јер, како кажу, инсистирањем на Тврђави влада заправо жели да избјегне могуће звиждуке и неугодности, што не може и на централном тргу, гдје се окупља пуно већи број људи.

Некадашњи премијер Зоран Милановић је двије године за редом, 2013. и 2014. био извиждан на обиљежавању Олује у Книну, као и тадашњи предсједник Иво Јосиповић.

По правилу у Книну се на овим годишњицама највише кличе хрватским генералима Анти Готови, Младену Маркачу и Ивану Чермаку, који су првостепеним пресудама били у Хагу осуђени за ратни злочин на 24, односно 18 година затвора, али је у другостепеном поступк та пресуда укинута, што је изазвало жестоке реакције у Србији, а у Хрватској одушевљење.

Министар одбране Дамир Крстичевић, који је један од суорганизатора прославе, казао је за “Јутарњи” да има више радних верзија, да се протокол још усуглашава, те да ће бити закључен сутра, када ће у Книну бити одржан заједнички састанак Организационог одбора и бранитељских удружења.

Неимеовани извор листа из организације ове манифестације каже да су се у влади уплашили бранитељских притисака па је одлучено да се главни дио одржи у јутарњим сатима на централном градском тргу.

Крстичевић није желио да говори о појединостима манифестације рекавши да ће све бити познато већ сутра, након сједнице Организационог одбора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана