Хрватска индустрија забаве тужи Национални штаб цивилне заштите

Тањуг
Хрватска индустрија забаве тужи Национални штаб цивилне заштите

ЗАГРЕБ - Заједница индустрије забаве у Хрватској најавила је у суботу уставну тужбу против одлука Националног штаба цивилне заштите јер сматрају да епидемиолошке мјере значајно задиру у њихова Уставом гарантована права.

У саопштењу се наводи да су у Заједници свјесни да опасност од заразе постоји и да не доводе у питање потребу епидемиолошких мјера, да сматрају да Национални штаб својим одлукама и препорукама крши Уставом прописане норме.

Као норме које су прекршене означили су једнакост у третману, правило размјере између стварне опасности код јавних окупљања и прописаних мјера, затим предузетничке и тржишне слободе као темељ привредног система и гаранцију једнаког правног положаја на тржишту, као и Уставом гарантовано право на рад и зараду, преноси портал Индекс.

Као један од примјера навели су тржне центре који, како тврде, у затвореним просторима могу да приме од 1.000 до 5.045 особа, док они са својим догађајима на истој квадратури и на отвореном простору могу да приме само 25 особа.

Указали су и на то да тренутно у свим просторима привредних и државних субјеката, канцеларијама, радионицама и халама у зависности од броја запослених ради и више хиљада људи у затвореним просторима, док је код њих на отвореним догађајима лимит 25 особа.

“Док неки могу да раде у прилично нормалним условима, ми смо у потпуности блокирани, у цјелини нам је забрањен рад јер је неисплативо организовати догађаје за 25 особа”, тврде из Заједнице.

Сматрају да су им одузета Уставом гарантована права и то на “несразмјеран, неједнак, дискриминаторски начин, без ваљаног образложења и адекватне финансијске накнаде штете”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана