Хрватска домаћин десничарима

Агенције
Хрватска домаћин десничарима

Загреб - Више од 130 европских ултраконзервативаца окупиће се средином јуна у Дубровнику како би дефинисали политику деснице према Европској унији.

Домаћин ће им бити најпознатија хрватска десничарка Ружа Томашић.

Ријеч је о члановима европских конзервативаца и реформиста (ECR), који би на основу досадашњих истраживања јавног мњења, након мајских избора за Европски парламент могли да постану трећа најјача политичка групација у Европској унији, послије Европских народњака и демохришћана, односно, социјалиста и социјалдемократа.

Долазак су најавили сви чланови Европског парламента и петнаестак оних којима је ово био посљедњи мандат.

Скуп би требало да буде посвећен дефинисању стратегије у идућих пет година у ЕУ.

Предсједник европских напредњака Џозеф Дол, којима припада и најутицајнија опозициона Хрватска демократска заједница, недавно је конзервативце описао као евроскептике који су противници европских вриједности и најавио да је за спас Европске уније након избора могућа сарадња са социјалдемократама.

Дол је запријетио да Томашићева због својих политичких ставова не може да буде на листи ХДЗ-а на мајским изборима, али га лидер Томислав Карамарко није послушао.

Конзервативна ECR група основана је 2009. године и до сада је по бројности чинила пету снагу у Европском парламенту, иза Европске народне странке, Савеза социјалиста и демократа, Европске либералне, демократске и реформистичке странке и Зелених.

Конзервативци оспоравају идеје о федерализацији и стварању сједињених држава Европе, које заговарају европски народњаци и социјалдемократи. Када је почетком прољећа ову идеју промовисао досадашњи челник Европске комисије Жозе Мануел Барозо, евроскептици су га жестоко напали.

Избори

Евроскептици на мајским изборима очекују седамдесет мандата, од чега највише за Конзервативну странку британског премијера Дејвида Камерона и Право и правду из Пољске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана