Хрватска дала Русу у закуп вилу Аурора која припада БиХ

Танјуг
Хрватска дала Русу у закуп вилу Аурора која припада БиХ

САРАЈЕВО - Вилу Аурору у Трстеном, резиденцијални објект, који по Споразуму о сукцесији имовине бивше СФРЈ припада БиХ, Хрватска је дала у закуп руском магнату Михаилу Шелкову, власнику фирме Ренесанса.

Шелков је, преноси Клиџ, руски предузетник и познат је по производњи титана и технологијама које се користе у авионима Боинга и Ербуса.

Хрватска је прошле године усвојила Закон о управљању државном имовином, према којем се у закуп могу дати и некретнине на којима је до сада постојала забрана располагања и то на 30 година под концесију.

Упркос протестној ноти Предсједништва БиХ, спорни процеси у Хрватској су настављени.

Пројект у Трстеном се спроводи у сарадњи с Конзерваторским одјељењем Министарства културе у Дубровнику и Управом за заштиту културне баштине, а након обнове комплекс ће се искористити за туристичке намјене, како је и било договорено с Министарством државне имовине које је ово здање понудило у вишегодишњи закуп, пише Слободна Далмација.

Атрактивна вила, на коју је око својевремено бацио и амерички глумац Џон Малковић, иде у руке руског милијардера.

Исти бизнисмен у најам добија и огромно одмаралиште на острву код Дубровника.

За некадашње елитно љетовалиште Министарство државне имовине и Ренесанса из Дубровника потписали су уговор о закупу некретнина на рок од 30 година.

На јавном конкурсу који је расписан крајем јуна Ренесанса је дала највећу понуду за споменуте некретнине, а сада их, у року од три године, треба оспособити за угоститељско-туристичке дјелатности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана