Хрватска ће тестирати цјелокупну популацију на вирус корона

ГС
Хрватска ће тестирати цјелокупну популацију на вирус корона

ЗАГРЕБ - У наредном периоду почеће тестирање цјелокупне популације на корона вирус, најавио је Крунослав Цапак, директор Хрватског завода за јавно здравство.

Он је у разговору за "РТЛ" детаљно објаснио ко се и по којим критеријумима тестира на корона вирус јер управо то је једно од најчешћих питања грађана.

"Ми смо се од самог почетка држали смјерница Европског центра за контролу и превенцију болести, као и Свјетске здравствене организације. Прво је речено да се тестирају особе које су биле у контакту с позитивном особом или су боравиле на жаришним подручјима и развиле симптоме. Касније је ЕЦДЦ промијенио упуте да треба тестирати сваку тешку респираторну болест па онда опет прије 10-ак дана да се тестира свака акутна респираторна болест за коју се не може утврдити други узрок", изјавио је Цапак.

Он каже да се може догодити погрешка у процјени, поготово када се ради дијагноза преко телефона као што је то сада, али зато пацијент увијек може назвати за сваки случај другог лијечника или епидемиолога.

Цапак је најавио и да ће се у Хрватској радити истраживање на цјелокупној популацији да се види да ли је неко можда "преходао" корона вирус.

"Сигурно ће се радити. Прије неколико дана покренули смо преглед литературе да видимо како то изгледа у другим земљама. Знамо сигурно за крузер Јокохаму, гдје је било пуно позитивних особа, а постотак оних који нису имали симптоме је прилично висок, но то су посебни увјети. Популацијске студије није још покренуо нитко, али сигурно ћемо то радити. Може се на два начина: или се узме једна цијела покрајина па прегледава људе или се направи тзв. сентинел студија, узму се сви пацијенти једног љекара опће медицине и направи се профил", објаснио је Цапак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана