Хрватска ће суфинансирати ковид-тестове за туристе

ГС
Хрватска ће суфинансирати ковид-тестове за туристе

ЗАГРЕБ - Хрватска од средине априла креће у велику акцију спашавања туристичке сезоне, јер ће тада почети с вакцинисањем туристичких радника, а држава ће свим туристима суфинансирати и брзе антигенске тестове, пише у “Јутарњи лист“.

Хрватски завод за јавно здравство (ХЗЈЗ) почетком идуће седмице добиће пописе особа из туристичког сектора који се желе вакцинисати, а ријеч је о око 70.000 не само стално запослених, него и сезонаца који су у директном контакту с туристима, попут рецепционера у хотелима, маринама и камповима, куварима и конобарима, радницима у туристичким агенцијама... Министарство туризма податке је добило од удружења и установа у ресору, гдје је њих чак 70 одсто изразило жељу за вакцинисањем.

Вакцинација би требала почети у четвртак, а масовни пунктови у већим градовима биће организовани у спортским дворанама, могућа је и вакцинација у великим хотелским кућама. Након тога, план је вакцинисати и око 90.000 приватних изнајмљивача, а Хрватска се, осим што је уз Тајланд једна од ријетких земаља која је међу првима кренула у приоритетно вакцинисање туристичких радника, одлучила и покрити дио трошкова за антигенско тестирање.

У Загребу је, на примјер, већ спремно 11 приватних клиника и двије јавне установе које ће радити и антигенска и PCR  тестирања, зависно од тога шта ће туристи требати, а на Тргу бана Јелачића постојаће и мобилни пункт за тестирање који ће радити и викендом од 10 до 18 часова. Туриста ће се дан прије моћи пријавити мејлом за тестирање, а на веб страници "Safe stay in Croatia " биће назначене све локације за тестирање у Хрватској. С потврдом из е - визитора, моћи ће се тестирати брзим антигенским тестом по субвенционисаној цијени, коју ће и више од 50 одсто покрити Министарство туризма, преноси Хина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана