Хрватска: Аутор тврди да је алкохол крив за транспарент против Срба

Танјуг
Хрватска: Аутор тврди да је алкохол крив за транспарент против Срба

ЗАГРЕБ - Аутор транспарента који су навијачи Динама развили у јуну, а којем се пријети силовањем српској дјеци и женама, рекао је током истраге да му је жао због тога, тврдећи да је то учинио под дејством велике количине алкохола и због друштва.

Л.Ј. је током истраге, покушавајући да објасни како је настао транспарент с натписом “Ј***т ћемо српске жене и дјецу”, признао да је на транспаренту додао и усташко “У”.

Он је рекао да зна да је то знак Независне државне Хрватске, али да не зна да ли је истицање тога симбола кажњиво, преноси Јутарњи лист.

“Ја сам израдио тај транспарент. Жао ми је због тога. Све се догодило због велике количине алкохола. Не знам зашто сам то уопште написао. Крив је алкохол, а и друштво ме понијело”, рекао је он.

Општинско државно тужилаштво подигло је оптужницу против Л.Ј и још петорице његових пријатеља, припадника скупине Бад Блу Бојса због тога транспарента и повика “Убиј Србина”.

Како наводи хрватски Јутарњи лист, Л.Ј. и његовим пријатељима, који су већ провели два мјесеца у истражном затвору, пријете безусловне затворске казне.

За Л. Ј, који је израдио транспарент, тужилаштво тражи дјелимичну условну затворску казну од 14 мјесеци затвора с тим да најмање шест мјесеци мора да проведе у затвору, док би му остатак од осам мјесеци затвора био условљен тиме да у року од две године не почини ново кривично дјело.

За остале окривљене, К.С, Б.Ж, Ј.Г, Д.Ц. и Т.Ш. тужилаштво тражи безусловне казне од пет мјесеци затвора.

Адвокат једног од ухапшених Марио Медак рекао је за Јутарњи лист да су сви осумњичени недавно пуштени да се бране са слободе, али да су им одређене мјере опреза.

Јутарњи лист наводи, позивајући се на незваничне информације, да су им забрањене посете фудбалским утакмицама и да морају да се редовно јављају полицији.

Како додаје, поступак ће највјеројатније на јесен почети пред загребачким Оштинским казненим судом.

Група младића, чланова БББ-а, развила је 11. јуна ове године транспарент “Ј***т ћемо српске жене и дјецу”, на којем је задње слово било стилизовано као усташко “У”.

Они су развили и заставе са обиљежјима ХОС-а, а скандирали су и “Убиј Србина”.

Тужилаштво је првобитно сумњичило шесторицу Боyса и због држања заставе ХОС-а, али им се након спроведене истраге оптужницом то више не ставља на терет.

Јутарњи преноси и да је један од припадника БББ-а, који се затекао тамо, а који је испитан као свједок, рекао да су се сви окупили тога дана на отварању мурала Динама, који су насликали на зиду испод терасе локала у Кустошијанској улици.

Како је навео, договорили су се да израде два транспарента “У Вуковару хрватскоме граду, многи четници оставили браду” и “Ћао, инспекторе”, али је Л. Ј. предложио да се направи и транспарент “Ј***т ћемо српске жене и дјецу”.

Он тврди да су му сви говорили да то не ради, а транспарент је током истраге назвао “гнусним”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана