Хрвати у Замбији преузели дјецу

ГС
Хрвати у Замбији преузели дјецу

ЗАГРЕБ - Хрватски држављани који су на суђењу у Замбији ослобођени оптужбе за трговину људима, преузели су своју дјецу, али још није познато када стижу у Хрватску, рекао је амбасадор Хрватске у Египту Томислав Бошњак за ХТВ.

Након ослобађајуће пресуде хрватским држављанима којима се у Замбији судило за трговину људима враћени су пасоши. Како је објављено, припрема се документација и обављају остале формалности, на чему интензивно ради конзуларна служба, тако да је могуће да ће се вратити већ данас, преноси портал Индекс.

Хрватски премијер Андреј Пленковић на почетку сједнице Владе истакао је напоре дипломатије у заштити хрватских држављана.

- Судија је навела да није доказано да су наши држављани починили кривично дјело трговања дјецом, као што није доказано ни да су документи о усвајању лажни. Подсјећам да је од тренутка притварања па до завршетка процеса Хрватска штитила права и интересе наших држављана пружајући им конзуларну помоћ - рекао је премијер.

Како је додао, осим права хрватских парова, влада је штитила и права дјеце која су прошла поступак усвојења и стекла хрватско држављанство.

Он је рекао и да се у овом тренутку воде административни поступци у вези с дјецом и како би се што скорије вратили у Хрватску.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана