Хрвати се радују што Дачић неће бити у новој Влади Србије

Спутњик
Хрвати се радују што Дачић неће бити у новој Влади Србије

Загребачки "Јутарњи лист" констатује данас да је за Хрватску добра вијест да Ивица Дачић неће више бити у влади Србије.

Они истичу да је предсједник Србије Александар Вучић на јучерашњој конференцији за новинаре дао неколико, како то види овај лист, важних и добрих информација за Хрватску, као она да ће у влади бити представници хрватске мањине у Србији.

То што у будућој влади неће бити лидер СПС и што ће та странка имати мање ресора, уз цитирање Вучића са конференције да је влада "могла и без њих", лист види као "добру вијест за Загреб".

- Није тајна да је Дачи био препрека у нормализацији односа. На Хрватској је (пре)често јачао свој политички имиџ у Србији. И Вучић је, али он је већ више пута показао да је спреман на коперниканске обрте - наводи лист.

Лист са задововољствим констатује да ће у влади бити представници хрватске мањине у Србији и подсјећа и да је хрватски амбасадор у Србији Хидајет Бишчевић изјавио да је добио обећања Београда да ће представници хрватске заједнице учествовати у раду владе, као и покрајинских и локалних власти.

- Вучић је свјестан да се мора што више приближити ЕУ, овог љета му је њемачки министар економије Петер Алтмајер најавио додатна улагања, али уз услов да прихвати ЕУ политике. Хрватска на том путу може бити партнер, посебно ова Пленковићева влада. Добросусједска сарадња увијек је позитивно оцијењена у Бриселу - тумачи Јутарњи рнајаву значајнијег учешћа представника мањина у новој влади.

Лист даље наводи да се из изјава званичника претходних дана могло наслутити да се дешава нешто позитивно у смислу хрватско-српских односа, прије свега из изјава Вучића и шефа хрватске дипломатије Гордана Грлић Радмана.

Вучић је тада рекао, цитира Јутарњи, да је за два народа добро да се приближавају а не удаљавају, као и да "смо много мањи и једни и други него што о себи мислимо" и том приликом нагласио потребу очувања мира и бољег заједничког живота Срба и Хрвата.

- Не треба очекивати муњевите потезе јер Русија и даље ''дува за врат'' Вучићу, а око тог врата и даље ''виси'' питање Косова, али најављени потези Београда дају мјеста умјереном оптимизму - закључује лист.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана