Хрвати би да истјерају Србе из Сабора

Agencije
Хрвати би да истјерају Србе из Сабора

Загреб - У хрватској јавности се води све оштрија полемика о томе да ли треба спријечити да се у Сабору појављују представници националних мањина, а ставови представника најутицајнијих странака показују да би Хрвати најрадије избацили Србе из Сабора.

У емисији на Хрватској радио-телевизији ставове су суочили министар управе Ловро Кушчевић из ХДЗ-а, бивши министар Арсен Баук из СДП-а, Жељка Маркић из организације "У име обитељи", Анто Ђапић из ХОС-а, Роберт Подолњак, посланик Моста и Борис Милошевић из СДСС-а.

Маркићева је рекла да могући референдум о том питању није антисрпски, него антикорупцијски, као и да нигдје у ЕУ мањине нису у положају као што су у Хрватској, да имају гарантоване посланике у парламенту који могу одлучивати о свим питањима.

Милошевић је оцијенио да то јесте антимањинска и антисрпска иницијатива, која представља удар на достигнуте стандарде заштите права националних мањина у Хрватској.

Хосовац Ђапић се сагласио са Маркићевом и додао да "сви треба да буду политички Хрвати", уз напомену да је иницијатива реакција на "нападе на елитну хрватску јединицу поводом спомен-плоче ХОС-а у Јасеновцу". Објашњавајући зашто се залаже за референдум против представника Срба у Сабору Ђапић је рекао да је та иницијатива усредсријеђена на уклањање реликта хрватског политичког живота.

- Болестан зуб треба ишчупати, а то је онај дио изборног система који нарушава опште бирачко право - рекао је Ђапић.

Арсен Баук је истакао да, иако се СДП осјећа преварен и од стране представника мањина и од стране ХНС-а, заштита права националних мањина је најважнија.

- СДП не би био спреман да подржи ову иницијативу - закључио је Баук.

Роберт Подолњак сматра, међутим, да би представницима националних мањина требало одузети право да гласају о повјерењу Влади.

- Иза тих осам посланика стоји 25.000 гласова - рекао је Подолњак и додао да није нормално да они одлучују ко ће формирати Владу.

Срби су се јуче поново нашли на удару посланика у Хрватском сабору Жељка Гласновића, који је навео да Хрватску и даље разарају остаци "српске доминације" у институцијама, а опозицији је поручио да у њој има много "бивших Југословена". Гласновић је прозивао Србе током засједања Сабора.

Посланик величао фашисту

Посланик у Сабору Хрватске Жељко Гласновић објавио је на друштвеним мрежама фотографију једног од идеолога хрватске емиграције и апологета фашистичке идеологије Младена Шварца, који је преминуо прије шест дана.

Гласновић, који је сарадник екстремне хрватске деснице и који се противио уклањању табле са усташким поздравом "За дом спремни" из Јасеновца, навео је да је Шварц "лумен у мору ушкопљених хрватских интелектуалаца".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана