ХНД тражи смјену министра здравља због смрти новинара

Танјуг
Foto: Анадолија

ЗАГРЕБ- Предсједник Хрватског друштва новинара Хрвоје Зовко је у име тог друштва премијеру Андреју Пленковићу предао захтјев за смјену министра Вили Бероша и провођење "независне истраге смрти новинара Владимира Матијанића".

Како је саопштено из ХНД је у петак послао премијеру Пленковићу петицију коју је потписало 4695 грађанки и грађана.

Они су на тај начин подржали захтјев ХНД за провођење независне истраге о околности смрти Владимира Матијанића, новинара портала Индекс, и смјену министра здравства Вилија Бероша.

Предсједник ХНД Хрвоје Зовко је у захтеву Пленковићу оцијенио да се "министар Берош од првог дана случаја понио крајње непрофесионално заташкавајући га".

"Није се поставио као особа која ради у интересу грађана који га плаћају, него као заштитник сустава који је одговоран за смрт нашега колеге, а систем је ту да штити здравље грађана, не да га угрожава", навео је.

Будући да Пленковић као премијер одговора за рад својих сарадника, Зовко је поручио да ХНД тражи да уважи аргументе који стоје у тексту петиције.

"ХНД неће одустати од тражења истине о смрти Владимира Матијанића и кажњавања одговорних", навео је Зовко.

Из ХНД понављају да је Берош од првога дана заташкавао случај и одбијао да одговори на дописе које су му слали у име ХНД, ваљда, како наводе, "рачунајући да ће време учинити своје и да ће случај пасти у заборав".

Сматрају да се министар Берош "није понио као човјек који ће и по својој функцији одговорно и савјесно истражити све околности случаја".

"Већ се понио као заштитник система одговорног за смрт једног грађанина којем је тај исти систем требало да пружи сву могућу здравствену заштиту", стоји у писму које је с петицијом послано премијеру Пленковићу, а које потписује предсједник ХНД-а Хрвоје Зовко.

Матијанић је умро 5. августа од компликација узрокованих вирусом корона.

Стручна комисија ресорног министарства саопштило је 24. августа да у случају новинара Владимира Матијанића није било стручних пропуста, пренијели су хрватски медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана