Хиљаде људи на манифестацији Дан младости - радости у Кумровцу

Танјуг
Хиљаде људи на манифестацији Дан младости - радости у Кумровцу

КУМРОВЕЦ - Манифестација названа Дан младости - радости окупила је данас у мjесту Кумровец у Хрватској, према реијчима организатора, на хиљаде људи из свих држава бивше Југославије који су дошли да одају почаст војсковођи и државнику Јосипу Брозу Титу.

Догађај су организовали Савез друштава «Јосип Броз Тито» и Савез антифашистичких бораца и антифашиста Републике Хрватске у сарадњи с Општином Кумровец и Крапинско-загорском жупанијом, пренијела је агенција Хина.

Предсједник Савеза антифашистичких бораца Фрањо Хабулин рекао је да би волио да политички говори буду избјегнути и да данашња свечаност буде посвећена младима који су гаранција развоја и напретка.

Челник Савеза друштава «Јосип Броз Тито» Јован Вејновић истакао је да се они баве "евоцирањем чињеница, достигнућа, реалности, а не митологијом и покривањем споменика церадом”.

Према његовим ријечима, тешко је одмаћи се од политике будући да она одређује судбину људи и њихов свакодневни живот.

-Више би жељели да се одмакнемо од политикантства него од политике, да се бавимо евоцирањем лика, али и дјела и вриједности које је Тито заступао јер оне озбиљно и опасно недостају у овом друштву - поручио је Вејновић, додавши да је једна од тих вриједности "братство и јединство".

Начелник Опшине Кумровец Роберт Шплајт истакао је да им циљ нису идеологије или приче везане уз историју које, наглашава, привлаче зле мисли, већ желе да се људи у Кумровцу добро проведу те да на Дан младости - радости долази што више младих људи.

Жупан Крапинско-загорске жупаније Жељко Колар у свом говору је нагласио да су се данас у Кумровцу окупили само људи добре воље и добрих намјера, док је "оне друге" позвао да ни не долазе јер, како каже, ту немају шта да траже.

Додао је да су они у Загорју поносни што је Јосип Броз Тито рођен управо у Загорју, у малом Кумровцу.

-"То само показује да из малих средина могу изаћи највећи људи, а Тито је сигурно највећи државник 20. вијека - казао је Колар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана