ХГСС открио детаље спашавања путника из срушеног авиона

ГС
ХГСС открио детаље спашавања путника из срушеног авиона

ЗАГРЕБ - Једна је особа погинула, а четири су путника повријеђена у паду спортског авиона у шуми јужно од Керестинца, објавила је Дирекција Цивилне заштите МУП-а Хрватске.

На лету је било регистровано пет путника, а тренутно се ради на тријажи повреда и организацији транспорта страдалих особа, објавили су на платформи X.

Како јавља Н1, погинуо је инструктор падобранства. Како јавља РТЛ, ради се о возачу хитне помоћи из Запрешића.

Међу посадом је био и један војник који се рекреативно бави падобранством, а он је лакше повријеђен.

Једна од повријеђених је Веселка Клобучарић-Пирц, предсједница је падобранског клуба Кроација и вицепампионка Европе у скоковима на циљ.  Према првим информацијама, узрок пада је квар мотора авиона.

ХГСС је у вечерњим сатима детаљно описао што се догађало, а објавили су и фотографије спашавања.

-Данас је дошло је до пада авиона типа „цесна 182“ на подручју општине Ступник. Прва дојава према ХГСС-у запримљена је у 16.13 сати. На основу те дојаве, на терен су одмах упућене екипе: ХГСС Самобор - 12 људи  три возила, ХГСС Загреб: -10 људи са два возила, ХГСС Карловац са троје људи и једним возилом.Екипа ХГСС Станица Самобор стигла је на терен у 17.18 часови. На локацији су били присутни полиција, ватрогасци ДВД-а Ступник и дјелатници хитне помоћи. Авион је пронађен на локацији Ступнички Обреж, улица Мицани у шуми - наводе.

ХГСС је заједно с радницима хитне медицинске помоћи учествовао у тријажи повријеђених, пружању прве помоћи и припреми унесрећених за транспорт. На локацији су пронађене четири повријеђене особе и једна смртно страдала особа.

-Заједничким снагама свих служби, унесрећени су транспортовани до возила хитне медицинске службе (ХМС). На интервенцији су још учествовали хеликоптер ХМС-а и хеликоптер МУП-а.

Заједничким радом служби омогућено је брзо пружање помоћи унесрећенима и њихов брзи транспорт до најближих медицинских установа. ХГСС изражава саучешће породици погинулог. Овај догађај подсјетник је на важност координисаног дјеловања свих служби у кризним ситуацијама. Овакве сценарије редовно увјежбавамо како би ХГСС, као и остале хитне службе, били спремни за овакве и сличне интервенције – истакли су.

За РТЛ Данас говорили су појединци који су први притекли у помоћ унесрећенима.

-Авион је пао равно, било је поломљено дрво које је пригњечило човјека. Чупали смо дрво ван, дизали, један није преживио, остали су ОК. У авиону је било пет њих, четворо је преживјело. Шума је то, раслиње, не може се видјети, једва се види из ваздуха, само је једно дрво поломљено. Тешко је за наћи. Чим смо помогли, као и колега, макнули смо се. Кад смо видјели Хитну, ишли смо помоћи у тражењу – испричао је Ален Цепић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана