Грађани Црне Горе ће плаћати седам евра за улазак у ЕУ

Tанјуг
Foto: гс

ПОДГОРИЦА- Грађани Црне Горе ће плаћати путну дозволу за улазак у земље Европске уније, а накнада од седам евра је једнократна, важиће три године и односи се на више путовања.

Плаћање накнаде, које је потврђено из Делегације ЕУ у Подгорици, планирано је од краја 2022. године.

Прије одласка у ЕУ, грађани ће морати да пријављују путовање Европском систему за путне информације и одобрења (ЕТИАС).

Реч је о електронском систему којим ће ЕУ моћи да води евиденцију о путницима из земаља које нису у Шенген зони, а којима такође није потребна ни виза за улазак.

”Покретање овог система за одобравање путовања повезано је с потребом да се идентификују сви ризици по безбедност или нерегуларне миграције које могу представљати посетиоци без визе, пре него што они стигну до граница Уније. ЕТИАС ће тако помоћи да се затвори важан јаз у погледу информација и безбедности. Путници из земаља које имају користи од безвизног режима путовања у ЕУ, укључујући оне из региона Западног Балкана, наставиће да тако путују”, објаснили су из Делегације ЕУ за подгорички лист.

Поред Црне Горе, ово се односи на још 60-ак земља свијета, међу којима су и све економије региона осим КиМ.

Европска комисија је предложила у новембру 2016. успостављање ЕТИАС-а. Говорећи о успостављању тог система, тадашњи предсједник ЕК Жан-Клод Јункер поручио је тада да “морамо знати ко прелази наше границе”.

“На овај начин знаћемо ко путује у Европу пре него што уопште стигне овде”, рекао је он.

Из Канцеларије за европске интеграције су рекли да Црна Гора још није званично обавјештена о стављању у функцију ЕТИАС-а, али да ће пратити развој ситуације по овом питању и о томе обавијестити јавност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана