Грабар Китаровић: Албанци и Хрвати браћа по оружју

Агенције
Грабар Китаровић: Албанци и Хрвати браћа по оружју

Тирана, Загреб -- Хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић још једном шокирала јавност. У парламенту Албаније изговорила да су Албанци дословно браћа Хрватске по оружју.

Како преноси хрватски Вечерњи лист, Грабар КИтаровић је у говору пред албанским посланицима у Тирани изјавила да Хрватска снажно подржава европску интеграцију Албаније и поздравља напредак који је та земља до сада постигла у испуњавању критеријума за чланство у ЕУ.

“Као земља енергичних и марљивих младих људи, Албанија има изврсне изгледе”, казала је она током другог дана службене посјете Тирани гдје се састала с предсједником парламента Гранитом Руцијем.

Такође је искористила прилику да честита албанској страни на одлуци Европског вијећа о отварању приступних преговора у јуну 2019. Поручила је да ће Хрватска наставити да подржава процес европске интеграције Албаније преносећи своја искуства и знања стечена на властитом европском путу.

“Требало би да наставимо заједно да радимо како бисмо успоставили још бољу сурадњу (...) као земља с изузетним геостратешким положајем, Албанија ће имати све значајнију улогу у југоисточној Евопи. Хрватске се радује даљњем јачању својих стратешких односа с Албанијом”, поручила је Грабар-Китаровић.

У свом се говору осврнула и на “трајно и нераздвојно пријатељство” између двије земље и улогу албанске националне мањине у хрватском друштву. “Албанија је била наш пријатељ када нам је било потребно”, казала је и подсјетила на бројне Албанце који су се борили у рату у Хрватској. “Били смо дословно браћа по оружју, прије него што смо 2009. ушли заједно у НАТО. Многи су Албанци жртвовали своје животе за Хрватску и вјерујте ми – Хрватска то неће заборавити”, поручила је Грабар Китаровић.

Иначе, хрватска предсједница већ данима је главна тема медија у Хрватској, региону али и свијету због понашања на завршници Свјетског првенства у фудбалу. Многи сматрају да се понашала неприкладно за једну предсједницу државе, када је грлила и љубила фудбалере након завршног финалног меча, у ком је Хрватска изгубила од Француске и освојила друго мјесто.

Њемачки медији су је због тога чак прозвали и “Колинда Грлић Мазић” и “Алкохолинда”, због инсинуација да је можда “мало више попила”

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана