"Глобус" се извинио Мири Фурлан

Танјуг
"Глобус" се извинио Мири Фурлан

ЗАГРЕБ - Главни уредник загребачког "Глобуса" Здравко Милиновић извинио се постхумно глумици Мири Фурлан због хушкачког текста из 1992.

- Макар прекасно, дубоко се извињавамо Мири Фурлан - стоји на насловној страни портала "Јутарњег листа", који је у истој групацији са "Глобусом".
Мира Фурлан је преминула прошле седмице, а након вијести о њеној смрти у САД, у хрватској јавности се почео преиспитивати однос према њој почетком 90-их година.

У Глобусу је 1992. године изашао фељтон у три дијела. Један је био под насловом "Тежак живот лаке жене", а у тексту се на нивоу трача и оговарања копало по њеном приватном животу, прозивана је што одлази психијатру, али и за издају Хрватске, подсјећа хрватски портал Индекс.

Набрајали су се њени љубавни партнери, писало о сахрани њене мајке, а споменуто је и то да јој је мајка била јеврејског поријекла.

Главни уредник "Глобуса" тада је био Денис Куљиш.

Други наставак фељтона имао је наслов: "Неспремна на животну улогу", а трећи "Прича о два града".

Повод тим текстовима била је чињеница што је Мира Фурлан наступала у порозоришту у Београду да би се, након прозивки у хрватским медијима, преселила у САД
Фељтон је објављиван од краја јануара до средине фебруара 1992.

"Глобус" у монографском издању поводом 30 година излажења недјељника, у којем су споменути неки промашаји, однос према Мири Фурлан није споменуо.

- Три наставка фељтона о Мири Фурлан нисмо споменули ни рјечју. Сада када је велика глумица заувјек отишла, када су се многи (па и злуради) сјетили "Глобусовог" учешћа у медијском линчу Мире Фурлан, времена у којем је добила отказ у ХНК-у и остала без свог загребачког стана, могли бисмо се поклопити по ушима, ћутати и чекати да све прође - написао је главни уредник "Глобуса".

Додао је да истина пече и да зато "Глобус", макар и сада и макар прекасно, мора да се дубоко поклонити и дубоко извини, стоји у тексту.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана