Главашу укинут истражни затвор

Срна
Главашу укинут истражни затвор

Загреб - Ванрасправно вијеће загребачког Жупанијског суда укинуло је данас истражни затвор Бранимиру Главашу, осуђеном за ратни злочин над Србима почињен у Осијеку.

Он би током дана требало да буде пуштен на слободу, на ову одлуку тужиоци имају право да се жале, а о жалби ће одлучивати Врховни суд, јавили су хрватски медији.

Његов адвокат Вишња Дреншки Ласан рекла да се Главаш и даље налази у затворској болници у Светошимунској улици те да би током дана навјероватније требало прво да буде одведен до затвора у Реметницу да би се раздужио.

На Главашевим "Фејсбук" страницама наводи се да је он пуштен на слободу због здравственог стања.

Главаш је у истражном затвору од 5. марта, када је почео штрајк глађу, а због нарушеног здравља 29. марта је превезен у затворску болницу.

Истражни затвор одређен му је јер Врховни суд почетком марта закључио да је, по Закону о кривичном поступку, таква мјера обавезна за све окривљене којима је изречена казна већа од пет година. 

Након што је Уставни суд у јануару укинуо правоснажну пресуду Врховног суда у случајевима "гаража" и "селотејп" од осам година затвора, на основу које је Главаш у Мостару служио затворску казну, на снази је остала пресуда загребачког Жупанијског суда којом је због ратног злочина у Осијеку неправоснажно осуђен на 10 година затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана