Главаш се враћа у притвор

Агенције
Главаш се враћа у притвор

Загреб - Осуђени за ратне злочине против српских цивила Бранимир Главаш враћа се у истражни притвор, јавила је вечерас Хрватска телевизија (ХТВ).

Позивајући се на незваничне, али поуздане информације, јавна телелвизија јавила је да је Врховни суд прихватио жалбу загребачког Жупанијског државног тужилаштва, преиначио рјешење Жупанијског суда и поновно одредио истражни затвор за Главаша.

Врховни суд наложио је полицији да Главаша одведе у затвор у Реметинцу. Одлука је наводно донијета у понедјељак, а данас је достављена суду.

Главаш је недавно, послије више од пет година проведених у затвору, пуштен из мостарског затвора пошто је Уставни суд недавно поништио правоснажну пресуду Врховног суда којом је Главаш био осуђен на осам година затвора због ратних злочина над цивилима српске националности у Осијеку 1991. и затражио да се поступак понови.

У затвору у БиХ је завршио пошто је уочи изрицања пресуде у Хрватској побјегао у сусједну државу, чије држављанство, уз хрватско, има.

Против њега је на снази провостепена пресуда којом је због злочина у Осијеку, у случајевима познатијим као "Селотејп" и "Гаража" осуђен на десет година затвора, али је ванрасправно вијеће суда у Загребу одбило захтјев тужилаштва да му поново одреди истражни затвор.

Главаш је осуђен за убиства више српских цивилима, од којих су неки бачени у Драву везаних руку и са селотејп траком залијепљеном преко уста. Неке од жртава су у гаражи Секретаријата за народну одбрану у Осијеку, на чијем челу је био Главаш, биле присиљене да пију киселину из акумулатора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана