Генерал Ђукић у поновљеном поступку осуђен на 10 година

Танјуг
Генерал Ђукић у поновљеном поступку осуђен на 10 година

СПЛИТ - Пензионисани генерал-мајор ЈНА Борислав Ђукић осуђен је данас на 10 година затвора за наводни ратни злочин против цивилног становништва и продужен му је истражни затвор у којем се налази од марта 2016., тачније четири године и девет мјесеци.

У казну му је урачунато и вријеме проведено у екстрадицијском притвору од средине јула 2015. године до марта 2016. када га је Црна Гора изручила Хрватској.

Изручење Ђукића је тражила и Србија, чији је држављанин, али је Црна Гора одлучила да га изручи Хрватској.

Окружни суд у Сплиту је у поновљеном поступку донио пресуду према којој је генерал Ђукић осуђен да је као командант моторизоване бригаде Книнског корпуса тадашње Војске САО Крајине поступао супротно Женевској конвенцији и организовао рушење бране ХЕ Перућа с циљем, како се наводи, потпуног потапања градова Сиња, Омиша и Триља.

Наредио је, наводи се, да се у темеље бране на четири мјеста постави 20 до 30 тона ТНТ експлозива који је био повезан телефонским каблом с индукцијским стартером.

Ђукић је, пише у пресуди, командовао повлачење своје војске и активирање експлозива, пренио је загребачки Јутарњи лист.

Због експлозије је дошло до урушавања и оштећења бране, односно рушења торња на њој.

Захваљујући правовременој интервенцији радника Хидроелектране Перућа спречено је рушење бране, потпуно потапање и довођење у опасност живота више од 50.000 становника.

Ђукићев адвокат Жељко Остоја сматра да би по свим законима његов брањеник требало да буде ослобођен, јер је истекао максимала истражни затвор од четири године и девет мјесеци.

"Очекујемо да Врховни суд неће сам себи скакати у уста и да ће након 15-ак дана генерал бити пуштен", рекао је Остоја новинарима, пренијела је сплитска Слободна Далмација.

Кад изађе, додао је, ми ћемо даље водити правну битку.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана