Фронтекс ће штитити комплетну границу Црне Горе

Срна
Фронтекс ће штитити комплетну границу Црне Горе

ПОДГОРИЦА - Европска агенција за граничну и обалску стражу /Фронтекс/ штитиће убудуће и границу Црне Горе према БиХ, Србији и Албанији, а не само подручја на заједничкој граници са земљама ЕУ као до сада, наведено је у споразуму Црне Горе и ЕУ о оперативним активностима које спроводи Фронтеџ, који би требало да усвоји Савјет ЕУ.

На основу претходног споразума Црној Гори пружена је помоћ у области управљања границом и евентуалним кризним ситуацијама које се односе на појачани прилив миграната са Блиског истока и конфликтних подручја само на заједничкој граници са земљама ЕУ - Хрватском и Италијом.

“Новим споразумом Савјет ЕУ предвиђа шире надлежности Фронтекса и то на границама Црне Горе према трећим земљама /Албанија, /самопроглашено/ Косово, Србија, БиХ/, одакле је највећи прилив миграната и недозвољених прелазака границе. Споразумом се предвиђају и заједничке оперативне активности тимова Фронтеџа са Граничном полицијом Црне Горе”, истиче се у документу.

У Споразуму о статусу између Црне Горе и ЕУ о оперативним активностима које спроводи Фронтекс, наводи се и да се распоређивање Фронтексовог тима може вршити на територији Црне Горе, укључујући и њене копнене, морске и ваздушне границе са другим земљама, пише подгоричка “Побједа”.

Кад је ријеч о овлашћењима која ће имати чланови Фронтексовог тима, у споразуму се наводи се морају придржавати закона и других прописа Црне Горе и примјењивог права Уније и међународног права, а да је употреба силе дозвољена у складу са националним законодавством и у присуству органа за управљање границама Црне Горе.

“Чланови тима уживају имунитет од грађанске и управне јурисдикције Црне Горе у односу на сва дјела која почине при обављању својих службених дужности”, додаје се у споразуму и истиче да су све просторије и објекти Агенције у Црној Гори неповредиви и изузети од претреса, а Црна Гора је одговорна за сву штету коју чланови тима проузрокују трећим странама при вршењу својих службених функција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана