Фратар осуђен на двије године затвора

Агенције
Фратар осуђен на двије године затвора

Сплит - Најпознатији далматински фратар Шиме Нимац неправоснажно је у петак осуђен на двије, а банкар Јасмина Билонић на годину и девет мјесеци затвора на Жупанијском суду у Сплиту.

Фра Шиме и банкар Билонић сматрају се кривим за злоупотребу положаја и овлашћења, а Билонићева још и за подстицање на злоупотребу положаја. На сплитском Жупанијском суду судило им се због проневјере 10 милиона куна у власништву Жупе у Башкој Води.

Подсјетимо, фратар Шиме је продао црквено земљиште, а новац је нестао са жупског рачуна због чега се нашао на оптуженичкој клупи заједно са својим банкаром коју терете да га је подстицала и помагала му.

Фра Шиме је током суђења у својој одбрани рекао да је имао намјеру обновити цркву и да му никад није пало на памет да задржи новац.

Испричао је да је милион евра оставио на рачуну жупе, а дио је пребацио на приватан рачун како би га заштитио. Рекао је и да је у намјери да обнови цркву наилазио на проблеме па му је банкар Билонић савјетовала да новац склони.

Признао је да је купио нови "пасат", јер му је стари прешао 300.000 километара, а да је Билонићева купила брод. Дао јој је дио новца који му на крају није вратила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана