Француско “НЕ” удаљило западни Балкан од ЕУ

nezavisne.com
Француско “НЕ” удаљило западни Балкан од ЕУ

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - Упркос препоруци Европске комисије и томе што су испунили потребне услове, Сјеверна Македонија и Албанија нису добиле датум за почетак преговора о приступању ЕУ, чиме је послана лоша порука земљама западног Балкана, због чега се може рећи да је процес приступања ЕУ замро.

И сам Јоханес Хан, комесар за проширење, рекао је да је разочаран јер ЕУ лидери нису одржали своју ријеч, истовремено наглашавајући да земље чланице сада морају да се изјасне колико су озбиљне у својој посвећености ЕУ интеграцији западног Балкана.

“Одбијање да се призна доказани напредак имаће негативне посљедице, укључујући и ризик дестабилизације западног Балкана с пуним утицајем на ЕУ”, написао је Хан на свом Тњиттер налогу.

“То је тешка историјска грешка”, рекао је предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер на завршној конференцији за новинаре на крају дводневног самита ЕУ.

Додао је да ако ЕУ жели да буде поштована треба да поштује своје преузете обавезе.

Предсједник Европског савјета Доналд Туск је такође оцијенио да се ради о грешци, јер, како је рекао, огромна већина земаља чланица подржава отварање тих преговора.

Иначе, расправа о томе да ли Сјеверна Македонија и Албанија треба да добију зелено свјетло за преговоре о приступању трајала је више од шест сати у ноћи са четвртка на петак, а отварање преговора са Сјеверном Македонијом подржале су све земље осим Француске, која је, како су многи истакли, имала ригидно тврд став по том питању, док је мањи дио земаља имао замјерке за отварање преговора с Албанијом. Европски савјет закључио је да ће се питању проширења вратити прије самита ЕУ - западни Балкан, који ће бити одржан у мају 2020. године у Загребу.

Италијански премијер Ђузепе Конте рекао је да ће Рим предложити да ЕУ у новембру поново покрене разговоре о проширењу блока на Албанију и Сјеверну Македонију.

“Можемо рећи да је процес проширења замро и да постоје одређене земље које су поставиле брану за проширење, што показује да ће земљама западног Балкана бити јако тешко за да уђу у игру”, рекла је за “Независне” Тања Топић, политичка аналитичарка, додајући да ће све ово владама Сјеверне Македоније и Албаније створити проблем.

Како наглашава, посебно у Сјеверној Македонији отварање преговора је био велики улог и Влада може изгубити повјерење грађана, јер је послана порука да то неће ићи баш тако лако. У сваком случају може се појачати евроскептицизам и отворити простор за неке друге велике играче, који ће настојати то да искористе.

У Центру за сигурносне студије у Сарајеву кажу да све земље региона треба да пошаљу снажну поруку против политике Француске те да позову на разговор све амбасадоре акредитоване у земљама западног Балкана и искажу незадовољство.

“Ни са политичког ни са економског упоришта нема оправдања да се једна земља супротставља мишљењу осталих 26 чланица и унилатерално намеће своју једнострану политику. Посебно то није примјерено Француској, чија су улагања у земље западног Балкана скоро занемарљива”, рекао је Денис Хаџовић, директор Центар за сигурносне студије.

Андреј Пленковић, премијер Хрватске, рекао је да Загреб жали што челници ЕУ нису успјели постићи сагласност.

“Хрватска жали због тога јер смо сматрали да је ово добар тренутак за отварање преговора, будући да су обје земље, према оцјени Европске комисије, оствариле довољан ступањ напретка. Тај став није дијелило неколико земаља. Треба наставити с инсистирањем на та два досијеа и ми морамо послати поруку нашим пријатељима у Сјеверној Македонији и Албанији да треба да наставе с реформама, а да ћемо их са своје стране у големој већини наставити подржавати на европском путу”, рекао је Пленковић, додајући да су аргументи оних који су били против отварања преговора по његовом мишљењу били танки.

Уочи саме одлуке појединци су наглашавали да ће Европска унија, уколико не отвори преговоре са Сјеверном Македонијом и Албанијом, изгубити на вјеродостојности и погазити властита обећања која је тим земљама давала мјесецима раније.

“Осим тога, Европска унија би продужавањем одлуке о почетку преговора могла постати суодговорна за евентуално погоршање политичке ситуације у Сјеверној Македонији и шире”, казао је Миро Церар, министар спољних послова Словеније.

У прилог Цераревој тврдњи иде и изјава Зорана Заева, премијера Сјеверне Македоније, који је уочи одлуке Европског савјета рекао да је, у случају да не добију зелено свјетло за преговоре, његова влада мртва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана