Формиран Анкетни одбор због догађаја на Цетињу 2021.

Танјуг
Формиран Анкетни одбор због догађаја на Цетињу 2021.

ПОДГОРИЦА- Скупштина Црне Горе усвојила је одлуку о парламентарној истрази и формирању анкетног одбора у вези с поступањем припадника Министарства унутрашњих послова, Управе полиције и Агенције за националну безбједност у догађајима на Цетињу 4. и 5. септембра прошле године, у вријеме устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија.

На Цетињу су тада одржани дводневнии протести против устоличења митрополита Јоаникија у Цетињском манастиру у присуству патријарха СПЦ Порфирија.

Протесте су организовали противници Српске православне цркве, предводила их је Демократска партија социјалиста са представницима странака вишегодишњим партнерима ДПС Мила Ђукановића.

Протести су били насилни, у њиховом смиривању је ангажован велики број припадника полиције, коришћен је сузавац, али и молотовљеви коктели.

Пут од Подгорице до Цетиња је био блокиран паљењем аутомобилских гума како би највиши црквени достојанственици били спријечени да дођу до Цетињског манастира, што учесницима протеста ипак није пошло за руком. Церемонија устоличења митрополита Јоаникија је, упркос протестима, обављена у Цетињском манастиру до којег су патријарх Порфирије и митрополит дошли хеликоптером и уз полицијску пратњу.

Формирање анкетног одбора иницирали су Социјалдемократе (СД), а подржале ДПС и Бошњачка странка, СДП и Либерална партија. Рок да Анкетни одбор завршио посао је 90 дана са могућим краћим продужењем.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана