Европски парламент дао зелени свијетло за ИПА3 од 14, 2 милијарди евра

Танјуг
Европски парламент дао зелени свијетло за ИПА3 од 14, 2 милијарди евра

СТРАЗБУР - Европски парламент данас је на пленарној сједници у Стразбуру дао “зелено свијетло” за нову генерацију претприступног инструмента финансирања који ће помоћи земљама у процесу евроинтеграција да се боље припреме за испуњавање обавеза будућег чланства у ЕУ.

Инструмент претприступне помоћи 2021-2027 (ИПА3) вредан је 14,2 милијарде евра, а подржаће спровођење реформи везаних за ЕУ у Србији, Албанији, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Сјеверној Македонији, Турској и на тзв. Косову.

“Општи циљ ИПА3 је да подржи ове земље у усвајању и спровођењу политичких, институционалних, правних, административних, друштвених и економских реформи, неопходних за усклађивање са вриједностима Уније и за постепено усклађивање са правилима, стандардима и политикама ЕУ”, наводи се у саопштењу ЕП.

ЕП посебно наглашва чињеницу да ће у оквиру ИПА3 постојати клаузула о смањењу, односно обустави помоћи, ако се не поштује владавина права у земљма у процесу евроинтегтрација.

Додаје се да ће Европски парламент имати повећану контролу кроз дефинисање неких циљева инструмента и тематских приоритета.

“Са ИПА3 и њеним историјским буџетом већим од 14 милијарди евра, ЕУ потврђује своју сталну посвећеност путу ових земаља ка европским интеграцијама. Програмирање и управљање инструментом побољшани су како би се олакшало распоређивање улагања у неопходне реформе и створила могућности за отварање нових радних мјеста, побољшање инфраструктуре и осигурање безбједности и стабилности у региону”, изјавила је посланица ЕП и суизвијестилац за ИПА, Жељана Зовко.

Након добијених сагласности од Савјета ЕУ и ЕП, уредба ЕУ о Инструменту претприступне помоћи ИПА3 биће потписана и примјењиваће се ретроактивно од 1. јануара 2021. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана