Ево шта ће титула почасног предсједника омогућити Ђукановићу

ГС
Ево шта ће титула почасног предсједника омогућити Ђукановићу

ПОДГОРИЦА - Доскорашњи предсједник државе Мило Ђукановић примаће од наредног мјесеца око 1.680 евра плату као почасни шеф државе, а након што је затражио то на шта има право по Закону о предсједнику, потврђено је “Вијестима”.

Рјешење о накнади потписао је предсједник скупштинског Административног одбора Драган Краповић, а Одбор би одлуку требало да констатује на некој наредној сједници, објашњено је “Вијестима”.

Ђукановић, како је прописано законом, имаће право на 70 одсто зараде из посљедњег мјесеца прије престанка функције, уз одговарајуће усклађивање. Он ће користити накнаду као почасни предсједник државе до пензије.

Почасну титулу бившег предсједника Црне Горе, коју је до сада имао само Филип Вујановић, доскорашњи шеф државе могао би користити у наредних пет година што би се готово поклопило и са његовим одласком у старосну пензију јер ће у фебруару 2028. године напунити 66 година...

“Вијести” су раније објавиле да ће Ђукановић искористити могућности које му припадају по истеку функције, од почасног назива, до зараде, посебне канцеларије, административне подршке али и званичну полицијску пратњу... Та права имају предсједници Црне Горе који су ту дужност обављали од обнове независности Црне Горе (3. јуна 2006. године).

Ђукановићу је 20. маја истекао мандат предсједника и тада му је престало право на зараду утврђено 30. маја 2018. године.

Имовински картон

У његовом имовинском картону, на сајту Агенције за спречавање корупције, пише да је зарађивао мјесечно око 2.400 евра, те да има огромно насљеђе, као и два стана - један који је добио на поклон а други откупљен “друштвени стан”.

Сувласник је двије фирме “Глобал Монтенегро” и Универзитета “Доња Горица”, а на име фирме која је оснивач универзитета - “Универзитатес”, уписане су десетине хиљада квадрата земљишта и некретнина. Његова супруга има плату од око 2.100 евра, и вози “ауди 3”.

Ђукановићев стил живота годинама је под лупом јавности, јер се стиче утисак да је раскошнији од оног што су његови пријављени приходи. Међутим, АСК је ријетко улазио у то, а већину иницијатива је одбацивала као неосноване - укључујући луксузна путовања у екслузивна одмаралишта и хотеле по свијету.

Иако су медији више пута објављивали фотографије о скупоцјеним асесоарима и хаљинама његове супруге Лидије, АСК никада није дошао до сазнања о могућим сумњивим изворима прихода. У новембру 2022. Агенција је испитивала њен животни стил због скупоцјене гардеробе, у којој се појављује у јавности, али тада нису утврђене неправилности које би довеле до покретања било каквог поступка.

АСК је покренуо поступак након што је Ђукановићева супруга на протесту опозиције 2022. носила “Диоров” прслук који је према подацима са сајта те модне куће коштао 4.200 евра. Прије два дана из АСК-а “Вијестима” је одговорено да ће провјерити ко је и на који начин поклонио служби бившег предсједника државе два аутомобила марке “ауди А8” - који се не налази у евиденцији поклона АСК-а објављеној на сајту.

Милатовићу плата око 2.200 евра

Административни одбор је рјешењем дао сагласност за зараду новог предсједника Јакова Милатовића, која ће износити око 2.200 евра. То ће, такође, бити констатовано на некој наредној сједници.

Милатовић је изабран за предсједника на изборима 2. априла 2023. године, а на дужност је ступио даном полагања заклетве пред посланицима у Скупштини 20. маја ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана