Еуропол: У Хрватској продавано коњско месо као телетина

Тањуг
Foto: Вечерњи.хр/Илустрација

ЗАГРЕБ - У Хрватску је ушло коњско месо с декларацијом телетине, известио је Еуропол, који је пола године радио на истрази трговине лажним прехрамбеним производима, а хрватске институције о томе ништа не знају, јавља портал Дневник.хр.

"Редовно мјењамо европске законе, побољшавамо их и пооштравамо како бисмо спречили кривотворење хране, али нажалост, увек има оних маштовитих појединаца који се снађу. Нађу неке евентуалне ''рупе'' у закону", изјавила хрватска посланица у Европском парламенту Биљана Борзан.

У акцији Опсон X, коју је агенција Еуропол за помоћ државама у борби против међународног криминала и тероризма спроводила од децембра 2020. до краја јуна ове године у Хрватској и још 72 земље свијета, заплијењено је готово 16.000 тона робе - нездраве, покварене или илегално прерађиване хране и пића.

"Кривотворења хране се врло често догађају када се ради о храни која је означена као био, органска, еко и слично, а коју најчешће узимају људи који то морају због здравствених разлога. Тим је та несрећа већа", каже Биљана Борзан.

Хрватска царинска управа је учествовала у акцији спроводећи појачан надзор и контролу над путничким возилима, комбијима, теретним возилима и аутобусима, као и спровођењем појачане контроле особа и возила која прелазе преко државне границе.

Тврде да нису утврђене неправилности. Осим Царинске управе, о неисправној роби ништа нису знали ни хрватска Ветеринарска инспекција, Министарство пољопривреде, Агенција за храну и Државни инспекторат, додаје се у тексту.
 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана