ЕУ повећава буџет за Западни Балкан 20 одсто

Срна
ЕУ повећава буџет за Западни Балкан 20 одсто

Брисел - Комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан најавио је повећање бужета за претприступну помоћ ( ИПА III) земљама кандидатима и потенцијалним кандидатима са 12,5 на 14,5 милијарди евра за период од 2021 до 2027. године.

"Ово се углавном односи на Западни Балкан", каже Хан.

Фондови служе као подршка ЕУ земљама кандидатима и потенцијалним кандидатима на путу испуњавања критеријума за приступање Унији и спровођења дубоких и свеобухватних реформи.

Хан је најавио и промену у начину финансирања које се помјера са финансирања специфичних земља ка тематском финансирању.

"То ће нам омогућити да будемо флексибилнији како би створили неку врсту такмичења и погурали земље и кандидате да се брже крећу напријед. Тако ћемо побољшати нашу ефикасност и квалитет нашег ангажмана", поручио је Хан.

Оцијенио је да ће реформисани и повећани буџет омогућити ЕУ наставак рада са земљама које су ангажаоване на путу приступања Унији као и да ће подржати стратешке циљеве постизања стабилности, безбједности и просперитета у близни граница ЕУ.

За наредни буџетски период Европска комисија предложила је повећање укупног бужета за спољне послове ЕУ на 123 милијарде евра што је повећање од 30 одсто у односу на тренутни буџетски период.

Тако се удио буџета за спољну политику ЕУ у укупном бужету Уније повећава са тренутних 6 шест на девет одсто.

"Више ресурса за више акција поузданог, предвидљивог, кооперативног глобалног играча - то управо оно што наши грађани и наши партнери очекују од ЕУ у овим проблематичним временима. То је признање додате вриједности рада ЕУ на спољној политици. Заједно можемо имати утицај који ниједна држава чланица за себе не може имати у данашњем свијету", поручила је шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини.

У оквиру бужета за спољне послове ЕУ, поред Фонда за претпрступну помоћ, налазе се и Фонд за развој и међународну сарадњу (89,2 мијарде евра), Фонд за хуманитарну помоћ (11 милијарди евра), Европски фонд за нуклеарну безбједност ( 300 милиона евра), Инвестициони оквир за спољне послове, а предложено је и оснивање фонда Европске мировне помоћи.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана