ЕУ лидери у четвртак о вакцинама за западни Балкан

Танјуг
ЕУ лидери у четвртак о вакцинама за западни Балкан

БРИСЕЛ - Набавка вакцина за Западни Балкан биће једна од тема разговора лидера ЕУ на састанку у четвртак, 21. јануара, најављено је у Бриселу.

"Требало би да разговарамо о сарадњи са трећим земљама у вези са вакцинама које треба третирати као глобално јавно добро. Погледаћемо како можемо да помогнемо нашим партнерима у сусједству и шире", поручио је синоић предсједник Европског савјета Шарл Мишел.

У позивном писму лидерима земља чланица ЕУ, уочи видео конференције заказане за четвртак у 18 часова, Шарл Мишел наводи да ће се на састанку разговарати и о кампањи вакцинације унутар ЕУ.

"Убрзање вакцинације широм ЕУ је наш апсолутни приоритет", наводи Мишел.

Поред расправе о набавци и расподјели вакцина широм ЕУ 27 и у сусједству, Шарл Мишел најављује и разговор о сертификатима о вакцинацији.

"Разговараћемо о прикладности заједничког приступа сертификацији, као и, ако је потребно, под којим околностима се могу користити такви сертификати", поручио је Мишел.

Предсједник Европског савјета оцијењује да тренутна ситуација са заразом ковид19 у Европи захтијева највећи опез.

Он позива да се и поред почетак вакцинације настве обимна тестирања и праћења контаката, али и омогући прекогранично кретања унутар ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана